Związki aktywne biologiczne
witamina B1
Dostępne postaci leku
tabletki, kapsułki, syrop, roztwór do wstrzykiwań
Przeciwwskazania
Chociaż witamina B1 jest zazwyczaj bezpieczna dla większości ludzi, niektóre osoby mogą mieć reakcje alergiczne lub mógłby wystąpić problem z przeciążeniem witaminą B1. W szczególności, jeśli masz choroby nerek, zaleca się skonsultowanie stosowania dodatkowej witaminy B1 z lekarzem. Trudno jest przedawkować witaminę B1 przez dietę, ale za dużo witaminy B1 w formie suplementów może prowadzić do problemów zdrowotnych.
Przedawkowanie
Przedawkowanie witaminy B1 (tiaminy) jest rzadkie, ale jeśli wystąpi, mogą pojawić się takie objawy jak zawroty głowy, zaburzenia snu i rytmu serca. Możliwe są także nudności, biegunka i skurcze mięśni. Jeżeli podejrzewasz, że mogło dojść do przedawkowania, skontaktuj się z lekarzem lub zgłoś się na najbliższy szpitalny oddział ratunkowy.
Środki ostrożności
Stosując leki z witaminą B1, przede wszystkim przestrzegaj zalecanej dawki — przedawkowanie może prowadzić do nudności, bólu brzucha czy bezsenności. Unikaj spożywania alkoholu, ponieważ może on utrudniać wchłanianie witaminy. Pamiętaj o regularnym spożywaniu, ale jeśli zapomnisz o dawce, nie bierz podwójnej. Przerywanie lub zakończenie kuracji powinno być skonsultowane z lekarzem.
Rola w organizmie człowieka
Witamina B1, zwana też tiaminą, pomaga naszemu organizmowi prawidłowo przekształcać przyjmowany pokarm w energię. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu i układu nerwowego. Ponadto pomaga także utrzymać zdrowe serce i układ krążenia.
Objawy niedoboru
Niedobór witaminy B1 może objawiać się wieloma niepokojącymi symptomami. Możesz czuć się zmęczony i osłabiony, miewać bóle głowy, depresję lub rozdrażnienie. Możliwe są także zaburzenia pamięci i koncentracji. Fizycznie może dojść do utraty apetytu, problemów z trawieniem, zaparcia, obrzęków i bólu mięśni. W skrajnych przypadkach może dochodzić do problemów z sercem.
Źródła pokarmowe
Witamina B1, zwana także tiaminą, to ważny składnik naszej diety. Duże jej ilości znajdziemy w produktach takich jak: nasiona słonecznika, orzechy, chleb pełnoziarnisty, kasza gryczana, drożdże piekarnicze, wieprzowina, podroby (np. wątroba, serce), ryby (szczególnie tuńczyk), rośliny strączkowe, jak soczewica czy fasola oraz ziemniaki.