Przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania preparatów zawierających pokrzywę w przypadku:
-ciąży,
-karmienia piersią,
-dzieci w wieku 2 lat i młodszych,
-chorób układu rozrodczego,
-krwotoków wywołanych polipami,
-uczulenia na którykolwiek z jej składników.

Działania niepożądane

W przypadku spożycia większej niż terapeutycznych dawek, pokrzywa może spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Surowiec zielarski

Surowcem zielarskim jest ziele pokrzywy.

Skład chemiczny

Pokrzywa zwyczajna zawiera wiele związków biologicznie czynnych:
-witaminy: C,B2,K,B5,
-kwasy organiczne: oleanolowy, hydroksybenzoesowy, kawowy, ursolowy, ferulowy, chinowy, kumarowy,
-karotenoidy: ksantofil, likopen, karoten, luteina,
-kwasy tłuszczowe: linolowy, linolenowy,
-garbniki: taniny,
-sterole: sitosterole, β-sitosterole, fitosterole,
-flawonoidy: rutyna, kwercetyna, glikozydy,
-związki organiczne: chlorofil, ceramidy, skopoletyna, izolektyny, eskuletyna, histamina, serotonina,
-sacharydy: glukan, arabinogalaktany, glukogalakturoniany.

Działanie

Pokrzywa zwyczajna wykazuje działanie moczopędne, pobudzające procesy przemiany materii, wspomagające procesy organizmu, odtruwające organizm oraz łagodzące objawy łagodnego przerostu gruczołu krokowego.

Zastosowanie

Ziele pokrzywy zwyczajnej można znaleźć w preparatach:
-wspomagających odchudzanie,
-łagodzących bóle żołądka i jelit,
-wspomagających pracę wątroby,
-wspomagających metabolizm,
-łagodzących infekcje bakteryjne.

Najważniejsze interakcje z lekami

Pokrzywa zwyczajna nie powinna być łączona z lekami przeciwcukrzycowymi, moczopędnymi oraz obniżającymi ciśnienie krwi, ponieważ może nasilać ich działanie.