Dostępne postaci leku

Chlorek magnezu dostępny jest w postaci:

  • tabletek doustnych;
  • roztworów do infuzji;
  • proszku do kąpieli.

Przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem to stosowania chlorku magnezu:

  • nadwrażliwość na chlorek magnezu;
  • podwyższone stężenie magnezu w surowicy krwi (hipermagnezemia);
  • znaczne niedociśnienie tętnicze;
  • zaburzenia przewodnictwa mięśnia sercowego;
  • niewydolność nerek;
  • jednoczesne stosowanie lewodopy.

Przedawkowanie

Przedawkowanie doustnych preparatów magnezu nie powoduje reakcji toksycznych u pacjentów z prawidłową czynnością nerek.

U pacjentów z niewydolnością nerek może wystąpić zatrucie magnezem.
Działanie toksyczne zależy od stężenia magnezu we krwi i może wywołać następujące objawy:
-zmniejszenie ciśnienia krwi;
-nudności, wymioty;
-depresja ośrodkowego układu nerwowego, upośledzenie odruchów;
-zaburzenia elektrokardiogramu;
-początkowa depresja ośrodka oddechowego, śpiączka, zatrzymanie akcji serca, porażenie układu oddechowego;
-zespół bezmoczu.

Środki ostrożności

Związki magnezu,w tym chlorek magnezu, mogą działać przeczyszczająco. Biegunka związana z długotrwałym stosowaniem produktów magnezowych może doprowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej.

Podawanie magnezu pacjentom z niewydolnością nerek może doprowadzić do rozwoju hipermagnezemii i zatrucia magnezem.

Rola w organizmie człowieka

Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Wspiera on układ nerwowy i mięśniowy, reguluje rytm serca oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Dodatkowo, magnez może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi oraz wpływać na metabolizm. Niedobór magnezu może prowadzić do różnych zaburzeń zdrowotnych, takich jak osłabienie, zmęczenie, bóle mięśni, a nawet problemy z sercem. Z tego powodu, ważne jest dbanie o odpowiedni poziom magnezu w diecie poprzez spożywanie magnezowo-bogatych pokarmów lub suplementację.

Objawy niedoboru

Niedobór magnezu może objawiać się różnymi dolegliwościami, takimi jak bóle głowy, osłabienie mięśni, drżenie rąk, a także problemy z trawieniem. Osoby z niedoborem magnezu mogą również odczuwać zmęczenie, problemy z zasypianiem, a nawet lęki i depresję.

Źródła pokarmowe

Magnez występuje w różnych produktach spożywczych, takich jak: szpinak, jarmuż, orzechy nerkowca, migdały, nasiona dyni, fasola, soczewica, awokado, banany, ciemna czekolada oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym ryż brązowy, płatki owsiane i pełnoziarnisty chleb. Produkty te mogą stanowić dobry źródło magnezu w diecie i pomóc w zaspokojeniu dziennej potrzeby organizmu w tym pierwiastku.