Przeciwwskazania
Grejpfrut może reagować z różnymi lekami, zwiększając ich działanie lub zaszkodzić. Wśród nich są leki na serce, depresję, nerki, czy antybiotyki. Nie możemy też pić soku grejpfrutowego podczas leczenia chemią.
Działania niepożądane
Grejpfrut może zaburzać działanie niektórych leków, np. na nadciśnienie, cholesterol czy problemy z sercem, co może prowadzić do groźnych dla zdrowia skutków, jak zwiększenie działania bądź zmniejszenie skuteczności tych leków. Może również powodować zgagę, biegunkę, ból brzucha i reakcje alergiczne.
Surowiec zielarski
kora, liście, nasiona, sok, skórka, miąższ
Skład chemiczny
W grejpfrucie występują takie związki aktywne jak: witaminy A, C, E, K i B (w tym kwas foliowy), flawonoidy (w tym naringina i limonoidy), pektyny, błonnik, minerały (w tym potas, wapń, magnez, fosfor, sód, cynk, miedź, żelazo), beta-karoten, luteina, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, olejki eteryczne, limonen, kwas pantotenowy, niacyna, ryboflawina, tiamina.
Działanie
Grejpfrut hamuje pracę niektórych enzymów w naszym organizmie, co może prowadzić do zwiększonego stężenia niektórych leków w krwi. Wynika to z faktu, że te enzymy zwykle pomagają w metabolizowaniu leków. Bez nich, lek może zbyt długo pozostać w organizmie, co może prowadzić do negatywnych efektów.
Zastosowanie
Leki zawierające grejpfrut często stosuje się w celu poprawy trawienia, łagodzenia objawów przeziębienia oraz zapewnienia organizmowi dodatkowej dawki witamin. Grejpfrut może też wspomagać odchudzanie, gdyż przyspiesza metabolizm. Ponadto jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi, gdyż pomaga regulować ciśnienie.
Najważniejsze interakcje z lekami
Grejpfrut może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami. Szczególnie należy unikać tego owocu, jeśli bierzesz leki na wysokie ciśnienie, choroby serca, depresję, pamięć i koncentrację, jak również antybiotyki i leki przeciwhistaminowe. Wszystko przez zawarte w grejpfrucie substancje, które mogą zwiększać stężenie tych leków we krwi i wywoływać niepożądane skutki.