Przeciwwskazania

Głogu nie powinny stosować osoby zmagające się z niewydolnością serca, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, a także dzieci poniżej 12. roku życia.

Działania niepożądane

W rzadkich przypadkach, po spożyciu głogu, zaobserwowano bóle i zawroty głowy, nudności oraz kołatanie serca.

Surowiec zielarski

Surowcem zielarskim głogu są owoce, z których przygotowywany jest ekstrakt.

Skład chemiczny

Głóg w swoim składzie zawiera kwas cytrynowy, kawowy i winowy, fitosterole, cholinę, glikozydy, flawonoidy, cynk, miedź, magnez, żelazo, a także witaminę A, B, C i PP.

Działanie

Głóg wykazuje działanie:
-moczopędne,
-antyoksydacyjne,
-przeciwzapalne,
-antybakteryjne,
-redukujące poziom cholesterolu we krwi,
-poprawiające krążenie,
-zwiększające aktywność enzymów wątrobowych,
-wspomagające funkcjonowanie układu trawiennego,
-wzmacniające odporność.

Zastosowanie

Ekstrakt z głogu wchodzi w skład preparatów stosowanych przy:
-nadciśnieniu,
-zbyt wysokim poziomie cholesterolu,
-problemach z trawieniem,
-chorobach serca wieku starszego,
-umiarkowanym nadciśnieniu.

Najważniejsze interakcje z lekami

Głóg może nasilać działanie niektórych leków nasercowych.