Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Wpływ żywienia na występowanie napadów migrenowych | leki.pl
,

Czy nasza dieta wpływa na ataki migrenowe?

SPIS TREŚCI

    Wpływ żywienia na występowanie napadów migrenowych

    Migrena jest chorobą, która znacznie zmniejsza komfort codziennego funkcjonowania. Można ją leczyć farmakologicznie, ale najważniejsza powinna być zmiana stylu życia. Olbrzymi wpływ ma rodzaj spożywanego przez nas jedzenia. Niektóre produkty mogą zwiększyć częstość występowania bólu głowy, a inne mogą zapobiec atakom.

    Czym jest migrena?

    Migrenowy ból głowy charakteryzuje się pulsowaniem, uczuciem tętnienia za okiem, lub w okolicy czoła i skroni. Może występować z aurą, wtedy oprócz bólu głowy może się objawiać światłowstrętem, nudnościami czy fonofobią. Napady mogą trwać nawet do 72 h. Schorzenie to częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Szacuje się, że na całym świecie choruje 15% społeczeństwa. Nie ma niestety leku, który wyleczy całkowicie migrenę. Dzisiejsza wiedza pozwala jedynie na leczenie objawowe oraz profilaktyczne zmniejszające częstotliwość napadów, więc to, co może zrobić pacjent to modyfikacja stylu życia, przede wszystkim z naciskiem na dietę [1].

    Produkty zalecane dla osób cierpiących na migrenę

    Niektóre produkty spożywcze mogą przyczynić się do złagodzenia przebiegu choroby. Szczególnie polecane jest, aby dieta osób chorych na migrenę obfitowała w:

    • twarogi, sery białe, mleko, ser wiejski
    • płatki owsiane i kukurydziane
    • świeże mięso
    • świeże ryby
    • produkty zbożowe (makarony, kasze, ryż, pieczywo razowe)
    • świeże warzywa
    • nasiona roślin strączkowych
    • soki owocowe i warzywne
    • woda
    • słabą herbatę

    Niezwykle istotne jest także, aby jeść regularne posiłki. Każdego rodzaju głodówka i dieta o bardzo niskiej kaloryczności może sprzyjać nasilaniu się dolegliwości [2,3].

    Produkty niewskazane u osób z migreną

    Część pożywienia może przyczyniać się do powstawania napadów bólu. W związku z tym zaleca się zachować szczególną ostrożność przy uwzględnieniu podanych produktów w diecie:

    • awokado,
    • kiszona kapusta, wszelkiego rodzaju pikle,
    • kawior,
    • anchois,
    • sosy i zupy w proszku,
    • suszone owoce,
    • ryby wędzone i marynowane,
    • sery pleśniowe, dojrzewające, jogurty,
    • wyroby wędliniarskie,
    • czekolada, kakao,
    • aspartam (uwaga na produkty “light”),
    • półprodukty,
    • produkty sojowe,
    • czerwone wino,
    • kawa,
    • napoje energetyzujące.

    Produkty słone takie jak wędliny, posiłki typu fast food obfitują w chlorek sodu, który zwiększa ryzyko występowania migreny poprzez podnoszenie ciśnienia tętniczego krwi. Substancją podnoszącą ciśnienie jest prostaglandyna, która powstaje w wyniku występowania reakcji zapalnej. Posiłki bogate w tłuszcze stymulują produkcję prostaglandyn [2].

    Modyfikacja stylu życia

    Niezwykle istotne jest dopasowanie codziennych nawyków, aby zminimalizować występowanie ataków. Poniżej najważniejsze wskazówki dla chorych na migrenę:

    • Pij dużo wody, ponieważ odpowiednie nawodnienie jest kluczowe w zapobieganiu napadom. Dzienne zapotrzebowanie to 1,5-2L wody.
    • Prowadź regularny tryb życia, ponieważ stres zwiększa poziom kortyzolu, co przyczynia się do zaostrzenia choroby. W związku z tym spróbuj zaplanować swoje zajęcia w ciągu dnia i wykształcić codzienną rutynę. Stabilizacja zmniejsza występowanie stresu.
    • Uprawiaj sport, ze względu na to, że regularna aktywność fizyczna ogranicza występowanie napadów migrenowych.
    • Ogranicz czas spędzany przed telewizorem i ekranem telefonu.
    • Unikaj używek, ze względu na zwiększanie częstotliwości napadów migrenowych.
    • Prowadź kalendarz, ponieważ najważniejsze jest poznanie własnego ciała. Na początku choroby należy prowadzić notatki, w następstwie jakich okoliczności dochodzi do napadów bólu, ponieważ dzięki temu można przewidzieć występowanie ataków lub wyeliminować czynniki je powodujące [2,3]. Zobacz także https://leki.pl/poradnik/czy-suplementacja-moze-zapobiec-napadom-migreny/

     

    Bibliografia

    1. Migrena: współczesne kierunki leczenia. M. Linde. Acta Neurologica Scandinavica 2006; 114: 71–83
    2. Razeghi Jahromi, S., Ghorbani, Z., Martelletti, P. et al. Association of diet and headache. J Headache Pain 20, 106 (2019). https://doi.org/10.1186/s10194-019-1057-1
    3. Nazari F, Eghbali M. Migraine and its relationship with dietary habits in women. Iran J Nurs Midwifery Res. 2012;17(2 Suppl 1):S65-S71.

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    • Migrena

      Migrena to choroba neurologiczna, charakteryzująca się nawracającymi, silnymi bólami głowy, często towarzyszącymi nudnościom i światłowstrętowi. Migrena może mieć różne przyczyny, takie jak stres, zmiany hormonalne, nieprawidłowe odżywianie, brak snu czy czynniki genetyczne, i może wpływać na jakość życia pacjenta.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , .