Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Suplementacja witamin i składników mineralnych u wegetarian | leki.pl
, , , ,

Co warto suplementować na diecie wegetariańskiej?

SPIS TREŚCI

    Suplementacja witamin i składników mineralnych u wegetarian

    Odpowiednio skomponowana dieta bezmięsna nie wymaga suplementacji wykraczającej poza standardowe zalecenia dla danych grup wiekowych. Jednocześnie wegetarianie są bardziej narażeni na niedobory pewnych składników odżywczych. Z tego względu przechodząc na dietę wegetariańską, warto rozważyć odpowiednią suplementację.

    Wegetarianie nie spożywają czerwonego mięsa, drobiu, dziczyzny, ryb oraz skorupiaków. Unikają również produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, takich jak żelatyna. Potrzebne do życia i zdrowego funkcjonowania substancje odżywcze pozyskują ze zbóż, roślin strączkowych, orzechów, nasion, owoców oraz warzyw. Wegetarianie w przeciwieństwie do wegan jedzą także produkty mleczne i jaja. Sprawia to, że są mniej od nich narażeni na niedobory wapnia oraz witaminy B12 i D3.

    Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne orzekło, że właściwie zaplanowana dieta wegetariańska może być bezpiecznie stosowana na wszystkich etapach życia. Odpowiednie skomponowanie oznacza spożywanie różnorodnych produktów oraz bilansowanie zawartych w nich substancji odżywczych. Ponieważ wegetarianizm nie jest tradycyjnym w naszym kręgu sposobem odżywiania, może przysparzać więcej trudności we właściwym planowaniu. Zaletą diety wegetariańskiej jest niższy poziom tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu w posiłkach, przy jednoczesnym wyższym stężeniu błonnika, magnezu, kwasu foliowego, witaminy E oraz roślinnych związków bioaktywnych, czyli takich, które nie są substancjami odżywczymi, ale pozytywnie wpływają na procesy fizjologiczne w naszych organizmach.   

    Korzyści i zagrożenia zdrowotne związane z wegetarianizmem

    W badaniach naukowych odnotowano szereg korzyści zdrowotnych związanych z dietą wegetariańską. Osoby praktykujące ten sposób odżywiania są statystycznie mniej obciążone ryzykiem rozwoju cukrzycy [1]. Istnieją również dane naukowe sugerujące, że dieta wegetariańska może ułatwić pacjentom z cukrzycą typu 2 kontrolę poziomu cukru we krwi [2] (czytaj także: Moje dziecko chce przejść na wegetarianizm. Czy to zdrowe?)

    Moje dziecko chce przejść na wegetarianizm. Czy to zdrowe?

    Badanie z 2015 roku wykazało, że stosowanie diety wegetariańskiej wpływa korzystnie na profil lipidowy. Jednocześnie metaanaliza dotycząca korelacji pomiędzy rodzajem diety a ryzykiem chorób kardiologicznych wykazała, że osoby niejedzące mięsa mają statystycznie 24% mniejszą śmiertelność z powodu niedokrwiennej choroby serca [4].

    Niestety, wegetarianizm wiąże się również z pewnymi zagrożeniami zdrowotnymi. Badania wykazały, że stosowanie diety bezmięsnej zwiększa ryzyko niskiej gęstości mineralnej kości, niedoborów witaminy B12 oraz wapnia [5].

    Prace badawcze z 2019 roku wykazało, że wegetarianie mają niższą gęstość mineralną szyjki kości udowej oraz kręgosłupa lędźwiowego w porównaniu z osobami jedzącymi mięso [5].

    Różnice w koncentracji witamin i minerałów występujące między dietą wegetariańską a tradycyjną

    Wegetarianie mieszkający w krajach zachodnich najczęściej mają wysoką zawartość karotenoidów w diecie, przy jednoczesnej małej kwasów omega-3 i witaminy B12. Wysokie spożycie błonnika, kwasu foliowego, magnezu, witaminy C i E, a także niskie spożycie tłuszczów nasyconych są uważane za korzystne aspekty diety wegetariańskiej [6]. Z tego względu planując suplementację diety bezmięsnej, należy koncentrować się na innych substancjach niż w przypadku tradycyjnego sposobu odżywiania. Wspólnym mianownikiem jest zdecydowanie witamina D3, na której niedobory narażeni są wegetarianie, a której przyjmowanie zalecane jest wszystkim mieszkańcom Polski w okresie jesienno-zimowym.

    Witamina B12 w diecie wegetarian

    Witamina B12 nie występuje w pokarmach roślinach. Jej głównym źródłem są produkty odzwierzęce. Wegetarianie pozyskują B12 z nabiału i jaj. Kolejnym jej źródłem może być sztucznie witaminizowana żywność roślinna, np. mleko sojowe. Dieta wegetariańska może być skomponowana w różny sposób. Część wegetarian stara się ograniczyć ilość spożywanych produktów odzwierzęcych (sera, mleka, jaj). Te osoby są bardziej zagrożone niedoborami witaminy B12 i powinny przemyśleć jej suplementację. Deficyt B12 jest niebezpieczny i może doprowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, takich jak anemia oraz problemy neurologiczne [7].

    Objawy niedoboru witaminy B12:

    • apatia,
    • senność, 
    • szybkie męczenie się, 
    • zaburzenia snu,
    • wahania nastroju,
    • duszności.

    Kwasy tłuszczowe w diecie wegetarian

    Bogatym źródłem EPA i DHA w diecie tradycyjnej są tłuste ryby oraz oleje rybne. Wegetarianie mają statystycznie niższy poziom EPA i DHA w organizmie niż osoby jedzące mięso. Suplementacja tych składników stanowi pewien problem, ponieważ większość dostępnych preparatów aptecznych zawiera oleje rybne. W ostatnich latach producenci wprowadzili na rynek wegetariańskie suplementy oparte na DHA pochodzącym z wodorostów. Same wodorosty nie nadają się jednak do suplementacji diety.

    Roślinne źródła Omega 3:

    • soja,
    • orzechy włoskie,
    • pestki dyni,
    • olej rzepakowy,
    • algi,
    • siemię lniane,
    • nasiona chia.

    Wapń w diecie wegetarian

    Przy odpowiednim planowaniu spożycie wapnia przez wegetarian może być podobne jak u osób jedzących mięso. Dobre źródło tego minerału stanowią produkty mleczne, takie jak jogurty i sery.  Warto pamiętać o łączeniu pokarmów o wysokiej zawartości wapnia z witaminą D zwiększającą jego przyswajanie [9].

    Żelazo w diecie wegetarian

    Wegetarianie zazwyczaj spożywają dzienni podobną ilość żelaza do osób jedzących mięso, jednak mają problem z odpowiednią przyswajalnością tego składnika. Wchłanianie żelaza częściowo blokują różne substancje zawarte w pokarmach roślinnych. Jednym z rozwiązań jest zwiększanie przyswajalności tego minerału poprzez łączenie pokarmów o jego wysokim stężeniu z żywnością bogatą w witaminę C [10]. W przypadku podejrzenia niedoboru żelaza należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem, który po wynikach odpowiednich badań krwi, zaleci odpowiednie leczenie.

    Jakie jest najlepiej przyswajalne żelazo?

    Konieczność suplementacji witaminy D

    Wegetarianie są bardziej narażeni na niedobory witaminy D, niż osoby jedzące ryby i mięso. Jej niedobór może doprowadzić do obniżonej masy kostnej, której kolejną konsekwencją może być osteoporoza. Wegetarianie powinni suplementować witaminę D w miesiącach, w których ograniczony jest dostęp do światła słonecznego.

    Bibliografia

    1. American Dietetic Association. „Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: vegetarian diets.” Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 103.6 (2003): 748.
    2. Viguiliouk, Effie, et al. „Effect of vegetarian dietary patterns on cardiometabolic risk factors in diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.” Clinical nutrition 38.3 (2019): 1133-1145.
    3. Wang, F., et al. „Effects of vegetarian diets on blood lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Heart Assoc. 2015; 4 (10): e002408.”
    4. Key, Timothy J., et al. „Mortality in vegetarians and nonvegetarians: detailed findings from a collaborative analysis of 5 prospective studies.” The American journal of clinical nutrition 70.3 (1999): 516s-524s.
    5. Li, Jianfeng, et al. „Bone loss, low height, and low weight in different populations and district: a meta-analysis between vegans and non-vegans.” Food & Nutrition Research 64 (2020).
    6. Davey, Gwyneth K., et al. „EPIC–Oxford: lifestyle characteristics and nutrient intakes in a cohort of 33 883 meat-eaters and 31 546 non meat-eaters in the UK.” Public health nutrition 6.3 (2003): 259-268
    7. Pennington, Jean AT, and Van S. Hubbard. „Nutrition education materials from the National Institutes of Health: development, review, and availability.” Journal of nutrition education and behavior 34.1 (2002): 53-58.
    8. Rosell, Magdalena S., et al. „Long-chain n–3 polyunsaturated fatty acids in plasma in British meat-eating, vegetarian, and vegan men–.” The American journal of clinical nutrition 82.2 (2005): 327-334.
    9. „Meeting Calcium Recommendations on a Vegan Diet”. Academy of Nutrition and Dietetics, 2014.
    10. https://www.vrg.org/nutshell/nutshell.htm#iron
    11. Vegetarian, N. H. S. vegan diets Q&A–Eat https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/vegetarian-and-vegan-diets-q-and-a/

    Omawiane substancje

    • Glukonian żelaza

      Glukonian żelaza to organiczny związek chemiczny, który zawiera żelazo w swojej strukturze. Glukonian żelaza jest stosowany jako suplement diety w celu uzupełnienia niedoborów żelaza w organizmie.
      Brak danych
    • Wapń

      Wapń jest ważnym składnikiem budulcowym kości i zębów. Wapń jest również niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.
      Witaminy i mikro- i makroelementy
    • Witamina B12

      Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego. Jest to substancja rozpuszczalna w wodzie, którą organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.
      Witaminy i mikro- i makroelementy

    Omawiane schorzenia

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych schorzeń.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , , , , .