Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Superżywność — doceńmy w końcu nasze rodzime produkty | leki.pl
,

Czym jest superżywność?

SPIS TREŚCI

    Superżywność — doceńmy w końcu nasze rodzime produkty

    Superżywność to polski odpowiednik popularnych superfoods. Są to nieprzetworzone pokarmy, bogate w cenne składniki odżywcze. Pozwalają one utrzymać zdrowie i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Choć część z nas doskonale zna korzyści płynące ze spożywania superfoods, to jednak częściej sięgamy po te egzotyczne, nie doceniając naszych rodzimych. Jaką superżywność oferują polskie ogródki i uprawy?

    Ostatnie lata obfitują w różnorakie doniesienia naukowe, dotyczące prozdrowotnego wpływu superżywności. Jej stałe włączenie do jadłospisu jest metodą na utrzymanie zdrowia, a także formą profilaktyki chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory. Superżywność to skoncentrowane źródło wielu witamin i składników mineralnych, a także bioaktywnych peptydów, enzymów i innych substancji farmakologicznie aktywnych. Stanowi ona idealny wybór dla osób, chcących poprawić stan swojego zdrowia (Czytaj także: Odchudzanie – fakty i mity).

    Jagody acai, aloes, awokado, komosa ryżowa, czy nasiona chia stały się w ostatnich latach bardzo popularne na polskich talerzach, jednak nie są to nasze rodzime produkty. Niewielu z nas jest świadomych tego, że nasza polska superżywność wcale nie odbiega jakością od tej zagranicznej. Wręcz przeciwnie! Co więcej, produkty te są tańsze i łatwiej dostępne. Na szczególną uwagę wśród nich zasługuje czosnek, żurawina, owies, dynia, bez czarny, aronia rokitnik, kasza jaglana oraz siemię lniane [1] (Czytaj także: Dieta DASH w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego).

    Czosnek

    Czosnek pospolity (Allium sativum) to popularna roślina cebulowa. Surowcem, z którego tak chętnie korzystamy, są zbierane jesienią cebule, zwane powszechnie główkami. Czosnek jest bogatym źródłem różnorodnych substancji o aktywności biologicznej. Na szczególną uwagę zasługuje allina oraz γ-glutamylocysteina, a także ich pochodne: allicyna, siarczek diallilu, ajoen. Dodatkowo czosnek jest źródłem licznych flawonoidów oraz aminokwasów.

    Ten superprodukt zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL, a także wpływa na stężenie trójglicerydów we krwi. Regularne spożywanie czosnku może zatem chronić przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, liczne badania wskazują, że dieta bogata w czosnek może ograniczyć ryzyko rozwoju nowotworów. Narodowy Instytut Raka (NCI) w Stanach Zjednoczonych uznał go za jedno z warzyw o największym potencjale przeciwnowotworowym [1,2]!

    Żurawina

    Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) należy do rodziny wrzosowatych. Jej owoce są źródłem wielu cennych dla organizmu składników: witamin A, C i E, związków mineralnych, a także cytrynianów, luteiny i beta-karotenu. Żurawina jednak zyskała miano superżywności ze względu na wyjątkowo dużą obecność prozdrowotnych polifenoli.

    Owoce żurawiny przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, zwiększają odporność frakcji LDL cholesterolu na utlenianie, a także uruchamiają mechanizmy przeciwzapalne. Jej regularne spożywanie może znacznie obniżyć ryzyko zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego. Z kolei wysoka zawartość polifenoli przekłada się bezpośrednio na wysoki potencjał przeciwutleniający. Oznacza to, że owoce żurawiny pomagają nam w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, które są przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Co więcej, ze względu na obecność cytrynianów wiążących wapń, żurawina bywa pomocna w zapobieganiu kamicy nerkowej [3].

    Owies

    Owies, choć powszechnie dostępny w różnych postaciach, jest zapomnianą i niedocenioną superżywnością. Jest źródłem cennych składników pokarmowych, w tym błonnika (beta-glukanu), aminokwasów egzogennych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów (żelazo, mangan, cynk, miedź, wapń, magnez) i witamin A, E, K oraz z grupy B.

    Najważniejsze prozdrowotne właściwości owsa wynikają z obecności beta-glukanu, czyli frakcji błonnika. Koryguje on nieprawidłowości w gospodarce lipidowej i węglowodanowej, wspomaga leczenie otyłości i zespołu metabolicznego, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych jelit i błony śluzowej żołądka. Produkty owsiane wspomagają także namnażanie się bakterii probiotycznych. Sprzyja to wzrostowi korzystnej mikroflory jelitowej, poprawiając tym samym funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego i zmniejszając ryzyko nieswoistych stanów zapalnych i nowotworów jelita grubego [4].

    Dynia

    Dynia króluje na naszych talerzach głównie jesienią. Choć do przygotowywania potraw używamy głównie jej miąższu, to najcenniejsze składniki znajdują się w jej pestkach. Stanowią one skondensowane źródło składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Są także bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

    Dzięki dużej zawartości magnezu, pestki dyni korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Wykazują także działanie rozkurczające i normalizujące ciśnienie krwi. Wysoka zawartość żelaza sprawia, że pestki dyni sprzyjają powstawaniu czerwonych krwinek, a także stymulują powstawanie niektórych hormonów i neuroprzekaźników. Ta superżywność, dzięki obecności tryptofanu, może także modulować nasz nastrój. Tryptofan bowiem jest prekursorem serotoniny — hormonu, odpowiadającego m.in. za nasze dobre samopoczucie. Z kolei duża zawartość fitosteroli zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, a także łagodzi objawy towarzyszące przerostowi gruczołu krokowego [5].

    Aronia

    Kolejną superżywnością wprost z naszych ogródków jest aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa). Jest ona bogatym źródłem m.in. pektyn, kwasów organicznych, garbników, związków polifenolowych oraz związków wapnia i żelaza. Ponadto zawiera ona wiele witamin: prowitaminę A oraz witaminy z grupy B, E i C.

    Zawarte w owocach aronii związki polifenolowe wykazują bardzo wysoką aktywność przeciwutleniającą, zapobiegając tym samym tworzeniu się nadmiernej ilości wolnych rodników. To z kolei przekłada się na ograniczenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, za które w dużej mierze odpowiedzialne są właśnie wolne rodniki. Co więcej, aronia dzięki właściwościom chelatującym, wspomaga usuwanie szkodliwych metali ciężkich z organizmu. Wzmacnia ona także ściany naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia [1].

    Rokitnik zwyczajny

    Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) to ciernisty krzew z rodziny oliwnikowatych. Owoce rokitnika wyróżniają się dużą zawartością kwasów nienasyconych, a także potasu, magnezu, wapnia i żelaza, dlatego też wliczają się w polską superżywność. Jest on również bogatym źródłem witamin, a głównie witaminy C, oraz związków polifenolowych.

    Zawartość witaminy C w owocach rokitnika jest zdecydowanie wyższa w porównaniu do innych owoców roślin jagodowych. Obecność związków polifenolowych również przechyla szalę na korzyść rokitnika. Witamina C w obecności polifenoli wykazuje znacznie większą aktywność przeciwutleniającą. Może ona zatem efektywniej wymiatać wolne rodniki, które w nadmiarze są dla nas szkodliwe. Owoce rokitnika wykazują również działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe oraz bakteriobójcze [1].

    Kasza jaglana

    Kasza jaglana to królowa kasz. Nie bez powodu. Jest ona bowiem źródłem dobrze przyswajalnego białka, ma mało skrobi i jest bezglutenowa. Ponadto charakteryzuje ją wysoka zawartość lecytyny, witamin z grupy B, a także żelaza, cynku i miedzi.

    Dzięki obecności lecytyny, kasza jaglana wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Związek ten obniża także stężenie cholesterolu całkowitego i trójglicerydów, ograniczając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Cynk i żelazo odpowiadają z kolei za poprawę funkcjonowania układu odpornościowego [6].

    Siemie lniane

    Siemię lniane to po prostu nasiona lnu. Jest to jedno z najbogatszych źródeł kwasów omega-3, a w szczególności kwasu α-linolenowego (ALA). Co do prozdrowotnych właściwości tych związków nikt już nie ma wątpliwości — odgrywają one istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz schorzeń o podłożu zapalnym. Fitosterole zawarte w nasionach lnu zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL.

    Siemię lniane jest także cennym źródłem lignanów — fitoestrogenów roślinnych. Substancje te neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu i zwiększających ryzyko zachorowania na nowotwory. Co więcej, ta superżywność obfituje także w tokoferole o działaniu przeciwutleniającym, które także chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników [7].

    Dbanie o zdrowie wcale nie musi być trudne. Sięganie po egzotyczne produkty z półki superfoods, o równie egzotycznych cenach, nie jest koniecznością. Nasz polski rynek obfituje bowiem w swoją własną superżywność — wystarczy po nią sięgnąć. Jest ona łatwiej dostępna i tańsza, nierzadko również bardziej jakościowa. Do sałatki dosypmy łyżkę nasion lnu, zamiast ziemniaków ugotujmy kaszę jaglaną, a do pracy w formie przekąski weźmy pestki dyni i owoce żurawiny.

    Bibliografia

    1. K. Banach, B. Rutkowska, P. Glibowski, Polska superżywność w prewencji chorób nowotworowych, Bromat. Chem. Toksykol., 2017,2:106-114.
    2. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/198376,czosnek (dostęp z dnia 09.06.2021)
    3. M. Teleszko, Żurawina wielkoowocowa – możliwości wykorzystania do produkcji biożywności, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2011;18(6):132-141.
    4. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/151648,platki-owsiane-i-inne-przetwory-z-owsa (dostęp z dnia 09.06.2021)
    5. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/148810,dynia (dostęp z dnia 09.06.2021)
    6. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/132099,jeczmienna-jaglana-kuskus-bulgur-ktora-kasza-jest-najzdrowsza (dostęp z dnia 09.06.2021)
    7. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/146862,nasiona-lnu-i-olej-lniany-powody-dla-ktorych-warto-wlaczyc-je-do-diety (dostęp z dnia 09.06.2021)

    Omawiane substancje

    • Len

      Len to roślina z rodziny lnu, która jest wykorzystywana do produkcji tkanin i oleju.
      Surowce roślinne
    • Rokitnik zwyczajny

      Rokitnik syberyjski to roślina o charakterystycznym pomarańczowym owocu. Zawiera wiele cennych składników, takich jak witamina C, karotenoidy i kwasy tłuszczowe omega-7.
      Surowce roślinne

    Omawiane schorzenia

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych schorzeń.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , .