Möller’s, to seria produktów zawierających tran. Szczególnie ważny składnik nie tylko w okresie jesienno-zimowym.
Tran to ciekły tłuszcz pozyskiwany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Jego skład jest zróżnicowany i zawiera różnorodne kwasy tłuszczowe, głównie nienasycone, w tym znaczne ilości glicerydów EPA, DPA i DHA. W jego skład wchodzą również witaminy A i D. Preparaty z tranem są często wzbogacone w witaminę E.
Czy warto pić tran?
Tran jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, takich jak kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Te substancje odgrywają istotną rolę w zdrowiu, zwłaszcza w zakresie funkcji mózgu, serca i układu krążenia. Oto kilka korzyści wynikających z picia tranu:
- Zdrowe serce: Omega-3 zawarte w tranie mogą pomóc w obniżeniu poziomu trójglicerydów we krwi, regulować ciśnienie krwi i zmniejszać ryzyko chorób serca.
- Rozwój mózgu: DHA jest ważnym składnikiem mózgu, zwłaszcza u dzieci. Spożywanie tranu może wspierać rozwój mózgu u niemowląt i małych dzieci.
- Zdrowa skóra i włosy: Tran zawiera witaminę A, która pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów.
- Redukcja stanów zapalnych: Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomagać w redukcji stanów zapalnych w organizmie, co może być korzystne w przypadku wielu stanów chorobowych.
- Zdrowe oczy: DHA stanowi ważny składnik siatkówki oka, dlatego spożywanie tranu może pomóc w utrzymaniu zdrowych oczu.
Jakie składniki zawierają produkty Möller’s?
Korzyści dla organizmu, jakie przynoszą poszczególne składniki tranu serii Möller’s:
Kwasy tłuszczowe omega-3
- EPA kwas eikozapentaenowy — wpływa głównie na układ sercowo-naczyniowy, rozszerzając naczynia krwionośne, szczególnie wieńcowe. Powoduje to między innymi spadek ciśnienia krwi. Ma również działanie antyagregacyjnie.
- DHA kwas dokozaheksaenowy – występuje w błonach komórkowych całego organizmu i jest głównym budulcem błon ośrodkowego układu nerwowego (kora mózgowa) oraz czopków i pręcików siatkówki oka. Stymuluje wzrost komórek nerwowych i umożliwia prawidłowe widzenie barw i widzenie w nocy. Bierze również udział w przeciwdziałaniu procesom zapalnym. Jego właściwy poziom jest bardzo ważny u kobiet w ciąży. Umożliwia prawidłowy rozwój układu nerwowego u płodu. Przechodzi on również do mleka matki, wpływając pozytywnie na prawidłowy rozwój dziecka. Zmniejsza również możliwość wystąpienia alergii i atopowych zmian skórnych u dzieci.
Źródłem tych kwasów są ryby takie jak: łosoś, makrela, pstrąg, śledź, tuńczyk i in. Można je znaleźć również w owocach morza takich jak: ostrygi, krewetki i kraby oraz w glonach. [1]
Witaminy
- Witamina A – jest niezbędna m. in. w procesach prawidłowego widzenia oraz w prawidłowym wzroście i funkcjonowaniu nabłonków wielu układów np. układu oddechowego, pokarmowego, skóry i in. Jej właściwy poziom jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania hormonów np. tarczycy i hormonów płciowych oraz układu odpornościowego. Jest też silnym antyoksydantem.
- Witamina E – warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu płciowego i krwionośnego, stabilizuje ona również błony komórkowe. Jest antyoksydantem, czyli eliminuje wolne rodniki również z układu odpornościowego, co wpływa na jego prawidłowe funkcjonowanie.
- Witamina D3 – jest witaminą biorącą udział głównie w zapewnieniu prawidłowego wzrostu kości oraz utrzymywaniu na właściwym poziomie gospodarki wapniowo – fosforanowej. Wpływa pośrednio na pracę serca i przewodnictwo nerwowe. Warunkuj prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zwiększa też wchłanianie luteiny i zeaksantyny [2,5,6].
- Witamina K – jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi [2] oraz w prawidłowym wchłanianiu witaminy D.
Olej z alg
- zawiera kwasy omega-3 [1].
Bakopa drobnolistna
Roślina bogata w triterpenoidy, które działają osłonowo na komórki nerwowe. Przyczynia się w ten sposób do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz do poprawy pamięci. [4]
Kwas pantotenowy
Jest niezbędny do utrzymania prawidłowej funkcji układu odpornościowego. [5]
Jod
Wpływa głównie na prawidłowe funkcjonowanie hormonów tarczycy. Te natomiast regulują wiele funkcji i wpływają na rozwój całego organizmu.
Cynk
Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wpływając bezpośrednio na produkcję i funkcjonowanie leukocytów. Bierze też udział w prawidłowym funkcjonowaniu wielu enzymów. [5]
Luteina i zeaksantyna
Wpływają na narząd wzroku. Poprawiają ostrość widzenia i rozpoznawanie kolorów. Chronią struktury oka przed niebezpiecznym działaniem promieniowania UV, są też antyoksydantami. Prawidłowe stężenie w organizmie zapobiega chorobom takim jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. [6]
Kwas α-linolenowy
Kwas alfa-linolenowy i jego pochodne są składnikami trójglicerydów, estrów cholesterolu oraz fosfolipidów. Są one składnikami błon komórkowych w organizmie człowieka. Odpowiedni jego poziom, warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Wymienione składniki preparatów serii Möller’s, spełniają jeszcze wiele innych ważnych funkcji w organizmie człowieka.
Dla kogo przeznaczone są produkty Möller’s?
Produkty serii Möller’s przeznaczone są dla dzieci i dorosłych. W aptekach można je znaleźć w postaci kapsułek i płynu oraz żelek dla dzieci. Producent oprócz składu, podaje również zapotrzebowanie na poszczególne składniki. Głównymi składnikami są kwasy omega – 3 i witamina D3.
Jakie preparaty serii Möller’s można kupić w aptece?
- Möller’s Tran Norweski o smaku cytrynowym, jabłkowym, owocowym lub naturalnym, ma postać płynu (butelka 250 ml).
- Möller’s Mój Pierwszy Tran Norweski przeznaczony jest dla niemowląt do 12. miesiąca życia, dlatego ma również postać płynu.
- Möller’s Omega-3 – to przeznaczone dla dzieci żelki w postaci rybek o smaku owocowym, pomarańczowo-cytrynowym lub jabłkowym.
- Moller’s Gold – w postaci płynu jest przeznaczony dla osób dorosłych, ponieważ ma dużą dawkę witaminy D3, oraz witaminę A i E.
- Möller’s Algi — to kapsułki przeznaczone dla wegan i wegetarian, ponieważ zawarte w preparacie kwasy omega-3 i witamina D3 oraz otoczka kapsułki pozyskiwane są z alg.
- Möller’s Forte — kapsułki, które oprócz podstawowego składu mają dodatek witaminy E.
- Möller’s Complex – kapsułki z dodatkiem witaminy K, przeznaczone dla osób dorosłych, które chcą stosować suplement 1 raz dziennie.
- Moller’s Brain Comlex – kapsułki przeznaczone dla osób, które chcą poprawić pracę mózgu. W związku z tym odstawowy skład wzbogacony został o wyciąg z bakopy drobnolistnej oraz kwas pantotenowy i jod.
- Moller`s Eye Complex – kapsułki przeznaczone dla osób chcących zadbać o wzrok, dlatego do podstawowego składu dodano luteinę i zeaksantynę oraz cynk.
- Moller`s Serce – dodatkowym składnikiem jest kwas α-linolenowy i witamina E.
Kiedy najlepiej pić tran — rano czy wieczorem?
Najlepszy czas na picie tranu może być różny dla różnych osób, zależy to często od osobistych preferencji i harmonogramu dnia. Niektórzy wolą pić tran rano, uważając, że dostarcza to organizmowi ważnych składników odżywczych na początek dnia. Może być też łatwiej tolerowany na pusty żołądek. Inni wybierają wieczorny czas, unikając smaku i zapachu tranu podczas dnia. Dla wielu osób dogodne jest picie tranu w trakcie posiłku, co pomaga w zminimalizowaniu smaku. Jednak ważne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących dawkowania i częstotliwości podawania tranu, co może zależeć od zaleceń lekarza lub producenta tranu.