Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Maślan sodu — ważny składnik dla zdrowia jelit | leki.pl
,

Jaki maślan sodu wybrać?

SPIS TREŚCI

    Maślan sodu — ważny składnik dla zdrowia jelit

    Maślan sodu, a właściwie kwas masłowy, do którego ulega przekształceniu, to istotny składnik dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Kwas masłowy jest naturalnie produkowany w jelitach człowieka, dzięki procesom fermentacji bakteryjnej składników treści pokarmowej. Niekiedy proces ten może przebiegać ze zmniejszoną wydajnością, a dzieje się tak między innymi u osób cierpiących na choroby zapalne jelit. Jakie właściwości…

    Co to jest maślan sodu?

    Maślan sodu, to sól sodowa kwasu masłowego. Sól ta łatwo dysocjuje do kwasu masłowego — substancji o nieprzyjemnym zapachu zjełczałego masła i oleistej, ciekłej konsystencji.

    Maślan sodu w porównaniu do kwasu masłowego ma stały stan skupienia i mniej nieprzyjemny zapach, a dodatkowo jego cząsteczki wykazują większą stabilność [1].

    Maślan sodu efekty działania, właściwości

    Maślan sodu, a właściwie kwas masłowy, do którego się przekształca pełni bardzo ważną funkcję dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Jest obecnie najlepiej zbadanym krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym.

    Istotne właściwości kwasu masłowego, dla zdrowia jelit to:

    • działanie przeciwzapalne,
    • działanie odżywcze i regenerujące  na komórki nabłonka jelit (tzw. kolonocyty),
    • hamowanie  rozwoju komórek nowotworowych w jelicie grubym,
    • poprawa motoryki jelit,
    • poprawa wzrostu kosmków jelitowych.

    Naturalnym źródłem kwasu masłowego dla człowieka, jest proces fermentacji bakteryjnej składników pokarmu, który odbywa się w jelitach. Składniki pokarmu, które pomagają podnieść naturalną produkcję kwasu masłowego to przede wszystkim te bogate w błonnik, a także skrobię oporną (np. otręby, razowe makarony i pieczywo).

    W przypadku kiedy produkcja kwasu masłowego w jelitach przebiega z niewystarczającą wydajnością, mogą pojawić się problemy w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego [1,4].

    Jak działa maślan sodu?

    Maślan sodu — na co go stosować?

    Maślan sodu ze względu między innymi  na lepszą stabilność i mniej drażniący zapach w porównaniu do kwasu masłowego, znalazł zastosowanie przy wytwarzaniu suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia.

    Jest to także częsty składnik występujący w mieszankach mlekozastępczych. Maślan sodu można znaleźć również w mieszankach pasz dla zwierząt hodowlanych. Dla kogo korzystna będzie więc suplementacja maślanu sodu? Korzyści z przyjmowania preparatów z tym składnikiem zauważa się w przypadku:

    • chorób zapalnych jelit  (w tym choroba Leśniowskiego Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego),
    • zespołu jelita drażliwego (IBS),
    • zapalenia jelit jako skutek po radio i chemioterapii,
    • zaburzeń mikroflory jelitowej np. po antybiotykoterapii,
    • niedoborów pokarmowych (w tym przede wszystkim przy diecie ubogoresztkowej i ubogiej w błonnik).

    Suplementacja kwasu masłowego pomaga w tych przypadkach w odtworzeniu prawidłowej struktury błony śluzowej jelit, a także prawidłowej funkcji jelit [1,2,4].

    Maślan sodu — skutki uboczne. Co może powodować?

    Maślan sodu uznawany jest za substancję bezpieczną. Po przyjęciu suplementu diety zawierającego maślan sodu przekształca się on do kwasu masłowego, który jest substancją naturalnie występującą i produkowaną w jelitach człowieka. Zawsze należy przyjmować preparat zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania, nie przekraczając ilości zalecanych do spożycia porcji produktu [4].

    Jaki preparat z maślanem sodu wybrać?

    Preparaty z maślanem sodu występują jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (np. Debutir, Ibesan maślan,  Maślan sodu Protego), a także jako suplementy diety (np. SFD maślan sodu, Yango maślan sodu).

    Warto sięgać po preparaty, gdzie producent deklaruje przeprowadzenie badań w kierunku skuteczności ich działania (np. Debutir).

    Maślan sodu — pytania i odpowiedzi

    • Maślan sodu jak długo stosować?

    W celu uzyskania efektów dla zdrowia zaleca się stosowanie preparatów z maślanem sodu przez co najmniej 3 miesiące [1].

    • Maślan sodu przed czy po jedzeniu?

    Preparaty z maślanem sodu najlepiej stosować w trakcie posiłku [2].

    • Maślan sodu a tarczyca

    U osób z chorobami tarczycy (zarówno nadczynność jak i niedoczynność) bardzo często występują problemy z prawidłowym funkcjonowaniem jelit. Dlatego też suplementacja maślanu sodu może być w tym przypadku korzystna.

    • Maślan sodu a tycie

    Wpływ maślanu sodu na masę ciała nie jest do końca jasny i zbadany. Ze względu na poprawę perystaltyki jelit i lepsze  przyswajanie składników odżywczych, a także działanie na wzrost kosmków jelitowych, istnieje teoria dotycząca wzrostu masy ciała po maślanie sodu.

    • Maślan sodu na refluks

    Maślan sodu mogą suplementować również osoby zmagające się z refluksem żołądkowo-przełykowym. Pod wpływem czynników stresowych, które mogą nasilać i wyzwalać refluks, flora jelitowa może zostać zaburzona. W tym przypadku korzystne może okazać się przyjmowanie maślanu sodu.

    Bibliografia

    1. Debutir — ulotka producenta
    2. Protego maślan sodu — ulotka producenta
    3. Kotunia A. i inni., Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym, Przegląd Gastroenterologiczny 2010; 5 (3)
    4. Waśko‑Czopnik D.: Znaczenie maślanu sodu w leczeniu chorób czynnościowych i zapalnych jelit. Gastroenterologia Praktyczna 2018, 2 (39), 45-52.

    Omawiane substancje

    • Maślan sodu

      Maślan sodu to sól kwasu masłowego. Jest stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości oraz w kosmetyce jako składnik kremów i balsamów.
      syntetyczne

    Omawiane schorzenia

    • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

      Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest chorobą zapalną jelit, która charakteryzuje się powstawaniem owrzodzeń na błonie śluzowej jelita grubego. Objawy choroby to biegunki, bóle brzucha, krwawienia z odbytu oraz utrata masy ciała.
    • Zespół jelita drażliwego (IBS)

      Zespół drażliwego jelita to choroba przewodu pokarmowego, która objawia się bólami brzucha, wzdęciami, zaparciami lub biegunkami. Często występuje u osób z zaburzeniami emocjonalnymi lub stresującym stylem życia.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , .