Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Na co powinieneś uważać spożywając kurkumę? | leki.pl
,

Czy kurkuma jest niebezpieczna?

SPIS TREŚCI

    Na co powinieneś uważać spożywając kurkumę?

    Kurkuma znana jest głównie jako przyprawa. Działanie kłącza ostryżu, rośliny zwanej kurkumą długą (Curcuma longa, Ostryż długi) lub kurkumą plamistą (Curcuma zedoaria, Ostryż plamisty), znane jest w wielu krajach od stuleci. Po wysuszeniu i sproszkowaniu można ją stosować nie tylko w kuchni. Działanie kurkumy i interakcje jakich można się spodziewać, są przedmiotem wielu badań. 

    W medycynie Indyjskiej kłącze ostryżu służy jako środek pobudzający. Zawiera skrobię, dlatego podaje się ją dzieciom i osobom chorym mającym biegunkę lub bóle brzucha. Pomaga też w niestrawnościach a podawana z imbirem i miodem, przynosi ulgę w przeziębieniu. W wielu krajach stosowana jest jako lek na skórę, środek wzmacniający oraz poprawiający czynność wątroby.[1]

    Substancje czynne zawarte w kurkumie

    Substancjami czynnymi znajdującymi się w kłączu Ostryżu długiego są kurkuminoidy. Najważniejszym z nich jest kurkumina oraz demetoksykurkumina i bisdemetoksykurkumina. To właśnie te substancje są odpowiedzialne za działanie kurkumy i jej interakcje.

    Właściwości kurkuminy:

    przeciwutleniające – zapobiega pojawieniu się konsekwencji stresu oksydacyjnego. Takie działanie opóźnia również pojawienie się cukrzycy i późniejszych jej powikłań. Chroni też komórki mięśnia sercowego.

    przeciwdrobnoustrojowe – działa na bakterie Gram ujemnie i Gram dodatnie, grzyby chorobotwórcze, zwalcza też pleśnie oraz drożdżaki.

     – przeciwzapalne – ingeruje w kilku etapach powstawania stanu zapalnego. Ma szczególnie znaczenie w zmniejszeniu dolegliwości stanów zapalnych stawów. Bierze udział w odkładaniu się kolagenu. Pomaga też w gojeniu ran, przyśpieszając ziarninowanie.

    przeciwreumatyczne zmniejsza dolegliwości i objawy związane z chorobami reumatycznymi t. j.: reumatoidalne zapaleniem stawów (RZS), łuszczycowe zapaleniem stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa i in.

    przeciwnowotworowe  – działa na kilka szlaków rozwoju i rozprzestrzeniania się nowotworu,  co zapobiega powstawaniu i rozprzestrzenianiu się zmian nowotworowych w organizmie. Hamuje też wzrost guza i zapobiega powstaniu stanów zapalnych związanych z nowotworem. Oprócz tego wzmacnia odpowiedź immunologiczną organizmu.

    ochronne na komórki wątroby,  po jej uszkodzeniach spowodowanych alkoholem, lekami, w tym również interakcjami między lekami, w wyniku których tworzą się związki uszkadzające wątrobę . Kurkuma chroni też komórki wątroby przed szkodliwym działaniem na nie różnych innych  substancji chemicznymi.

    korzystne na przewód pokarmowy – pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziom flory  bakteryjnej. Zapobiega infekcjom bakteryjnym (m.in. Helicobacter pylori), pasożytniczym i grzybiczym. Zapobiega również pojawieniu się stanów zapalnych. Stymuluje woreczek żółciowy do produkcji żółci,  co przyczynia się do poprawy procesu trawienia. Zmniejsza znacząco objawy u pacjentów z zespołem jelita drażliwego, chorujących na wrzody oraz w przypadku niestrawności. [2]

    Przeciwutleniacze w żywności — walka z wolnymi rodnikami

    Zastosowanie kurkumy w medycynie

    Pozytywne działanie kurkumy i jej interakcje, są znane. Kłącze ostryżu nie ma jednak aż tak szerokiego zastosowania w medycynie. Powodem takiego stanu jest jej mała biodostępność. Kurkuma jest też słabo rozpuszczalna w wodzie i słabo wchłaniana do organizmu. Jest też szybko metabolizowana i wydalana. Obecnie prowadzi się badania zmierzające do poprawy tych parametrów.

    Czy stosowanie kurkumy jest bezpieczne?

    Sama kurkumina będąca składnikiem suplementów obecnych na rynku aptecznym, nie wykazuje z reguły działań niepożądanych. Badania wykazały, że przyjmowanie dawki 8 g w ciągu dnia, przez 3 miesiące, nie powodowało istotnych działań ubocznych. Stosowanie dużych dawek kurkuminy zawartej w ostryżu, może powodować jednak podrażnienie błon śluzowych żołądka i mdłości.  [2, 4]

    Przeciwwskazania do stosowania.

    Przeciwwskazaniem do stosowania jest niedrożność dróg żółciowych. Nie ma też dostatecznych danych na przeciwwskazanie jej stosowania w okresie ciąży. W przypadku kobiet w ciąży należy jednak zachować ostrożność.

    Czy kurkuma wywołuje interakcje z innymi lekami?

    Kurkuma nie ma istotnych interakcji z lekami. Mimo iż kurkumina zmniejsza stężenie niektórych leków z grupy betablokerów, nie ma to wpływu na zmiany rytmu serca i ciśnienie krwi. [3]

    Nie ma też dostatecznej ilości badań, stwierdzających istotne dla zdrowia interakcje kłącza Ostryżu długiego z lekami. Wielu naukowców badających kurkuminoidy, podkreślają możliwość interakcji z lekami stosowanymi w chorobach sercowo-naczyniowych, cukrzycy, depresji, alergii.

    Podobne interakcje mogą zachodzić z antybiotykami, chemioterapeutykami czy lekami przeciwzakrzepowymi. W odniesieniu do tych leków zauważono zmiany stężenia maksymalnego i biodostępności. W przyszłości dowiemy się z pewnością, czy interakcje te są na tyle duże, że modyfikacja dawek będzie konieczna.[5]

    Kurkuma ma intensywny żółty kolor. Z tego względu stosuje się ją jako barwnik do tkanin. Jest również składnikiem maseczek kosmetycznych. Kłącze ostryżu wykorzystywane jest w Indiach również do produkcji perfum. [1]  Działanie kurkumy i jej interakcje to temat szeroki. Wpływa na wiele aspektów niezbędnych do zachowania naszego zdrowia.

    Bibliografia

    1. Jill Norman: Wielka Księga Przypraw, Muza S.A., Warszawa 1992
    2. Lachowicz M., Stańczak., Kołodziejczyk M.: Kurkumina – naturalny polifenol o wielu właściwościach – rozwiązania technologiczne wspomagające farmakoterapię, Lek roślinny, Farmacja Polska, Łódź 2020
    3. Zabłocka-Słowińska K., Jawna K., Grajeta H., Biernat J.: Interakcje pomiędzy składnikami suplementów diety a wybranymi lekami stosowanymi w terapii chorób układu sercowo-naczyniowego, Bromatologia 2013
    4. Sztaba D.: Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Farmacja Polska 2009
    5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28734960/

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych schorzeń.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , .