Ryby w prewencji chorób serca
Nowe światowe badanie, którego raport został opublikowany online w czasopiśmie JAMA Internal Medicine wskazuje, że spożywanie co najmniej dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym u osób z grupy wysokiego ryzyka. Doświadczeniem objęto 192 000 uczestników pochodzących z pięciu kontynentów, w tym około 52 000 pacjentów zmagających się z chorobami układu krążenia.
Ryba rybie nierówna
Za zmniejszenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu o blisko 17% odpowiadają kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są tłuste ryby, takie jak śledź, makrela, łosoś, tuńczyk. Inne rodzaje ryb zawierające niewielkie ilości prozdrowotnych kwasów omega-3 nie mają takiego znaczenia w prewencji chorób serca. Badania pokazały, że przyjmowanie suplementów omega-3 również przynosi pozytywne skutki zdrowotne, jednak ich dawka musi być wysoka. Próby z zastosowaniem suplementów z niską dawką omega-3 nie przyniosły żadnych korzyści.
Mimo kolejnych badań potwierdzających prozdrowotne skutki jedzenia ryb, nie można zapominać o fakcie, że morza stają się przełowione, a niektóre gatunki ryb są na skraju wyginięcia. Dietetycy jednogłośnie sugerują, aby do naszych codziennych posiłków dodawać większą ilość produktów roślinnych i mniejszą ilość pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Spożywanie ryb jest zdrową alternatywą dla czerwonego mięsa, ale istnieją także produkty roślinne oferujące szereg korzyści zdrowotnych.
Źródło: Drugs.com