Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Kolejne badanie udowadniające prozdrowotne skutki naturalnych kwasów omega-3 | leki.pl
,

Kolejne badanie udowadniające prozdrowotne skutki naturalnych kwasów omega-3

SPIS TREŚCI

    Zespół badawczy pod kierunkiem profesora Andrew Mente z McMaster University w Hamilton w Kanadzie po raz kolejny potwierdza korzystne dla zdrowia następstwa jedzenia ryb.

    Ryby w prewencji chorób serca

    Nowe światowe badanie, którego raport został opublikowany online w czasopiśmie JAMA Internal Medicine wskazuje, że spożywanie co najmniej dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym u osób z grupy wysokiego ryzyka. Doświadczeniem objęto 192 000 uczestników pochodzących z pięciu kontynentów, w tym około 52 000 pacjentów zmagających się z chorobami układu krążenia.

    Ryba rybie nierówna

    Za zmniejszenie ryzyka zawału serca i udaru mózgu o blisko 17% odpowiadają kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są tłuste ryby, takie jak śledź, makrela, łosoś, tuńczyk. Inne rodzaje ryb zawierające niewielkie ilości prozdrowotnych kwasów omega-3 nie mają takiego znaczenia w prewencji chorób serca. Badania pokazały, że przyjmowanie suplementów omega-3 również przynosi pozytywne skutki zdrowotne, jednak ich dawka musi być wysoka. Próby z zastosowaniem suplementów z niską dawką omega-3 nie przyniosły żadnych korzyści.

    Mimo kolejnych badań potwierdzających prozdrowotne skutki jedzenia ryb, nie można zapominać o fakcie, że morza stają się przełowione, a niektóre gatunki ryb są na skraju wyginięcia. Dietetycy jednogłośnie sugerują, aby do naszych codziennych posiłków dodawać większą ilość produktów roślinnych i mniejszą ilość pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Spożywanie ryb jest zdrową alternatywą dla czerwonego mięsa, ale istnieją także produkty roślinne oferujące szereg korzyści zdrowotnych.

     

    Źródło: Drugs.com

    Bibliografia

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych schorzeń.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , .