Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Jakie właściwości zdrowotne mają truskawki? | leki.pl

Jakie witaminy mają truskawki?

SPIS TREŚCI

    Jakie właściwości zdrowotne mają truskawki?

    Sezon na truskawki — czas start! To ulubiony owoc wielu z nas. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi truskawki są także bogatym źródłem składników bioaktywnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz antocyjanów są świetnym narzędziem do walki z chorobami cywilizacyjnymi. Przyjrzyjmy się im bliżej.

    Nie wszyscy z nas wiedzą, że truskawka nigdy naturalnie nie występowała w przyrodzie. Jest ona skrzyżowaniem dwóch odmian poziomek: chilijskiej oraz wirginijskiej. Obecnie truskawki są najczęściej uprawianymi owocami wśród jagodowych, mimo że są jednym z najmłodszych gatunków. Kochamy je za niezwykły aromat i smak, ale nie można odmówić im także cennego składu — ze względu na dużą zawartość witaminy C i antocyjanów, pomagają nam walczyć ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Ich spożycie określa się jako jedną z metod prewencji chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów [1].

    Dieta jako metoda profilaktyki

    Spożywanie wysoko przetworzonych produktów oraz zbyt małe spożycie owoców są bezpośrednimi przyczynami niedoborów w naszej codziennej diecie. Zbyt niska podaż poszczególnych składników odżywczych odbija się negatywnie na naszym zdrowiu, w skrajnych przypadkach prowadząc nawet do rozwoju nowotworów. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), niewystarczające spożycie owoców jest przyczyną około 14% przypadków śmierci na raka żołądka lub jelit, 11% przypadków śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz 9% przypadków śmierci w wyniku udaru. Liczby nie kłamią — te dane namacalnie i brutalnie pokazują, że dietą naprawdę możemy wpływać na nasze życie. Ryzyko rozwoju powyższych schorzeń można znacznie obniżyć poprzez zwiększenie spożycia produktów zawierających składniki bioaktywne, w tym witaminę C i antocyjany [2,3].

    Co zawierają truskawki?

    Truskawki zawierają znaczne ilości związków przeciwutleniających, w tym antocyjanów i witaminy C, a także witaminę A, E, B1, B2, B6, K, niacynę, biotynę, kwas foliowy [1] (Czytaj także: Soki owocowe – dlaczego nie należy popijać nimi leków?).

    Źródło witaminy C i antocyjanów — jak one na nas działają?

    Witamina C oraz polifenole, w tym antocyjany, to silnie antyutleniacze, które pozwalają walczyć naszemu organizmowi z wolnymi rodnikami. Dzięki obecności tych związków truskawki wykazują silną aktywność antyoksydacyjną. Spożywanie truskawek przyczynia się do zmniejszenia ilości uszkodzeń DNA, białek i lipidów, co bezpośrednio przekłada się na obniżenie ryzyka rozwoju nowotworów. Co więcej, posiadają one właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Mogą także zapobiegać zakrzepom i miażdżycy naczyń krwionośnych [2,4] (Czytaj także: Na jakie witaminy warto zwrócić uwagę po 60. roku życia?).

    Czy truskawki polskie różnią się od hiszpańskich?

    Każdy z nas, kto choć raz sięgnął po truskawki z importu, wie, jak blado wypadają one przy naszych rodzimych owocach. Okazuje się, że oprócz smaku i aromatu, różni je także zawartość składników bioaktywnych. Badacze porównali zawartości witaminy C i antocyjanów w suchej masie (100 g) truskawek z Polski i z Hiszpanii. Wyniki zdecydowanie przechylają szalę na korzyść naszych owoców i przedstawiają się następująco:

    • Witamina C
      Polska : Hiszpania
      695,77 mg : 274,58 mg 
    • Antocyjany
      Polska : Hiszpania
      263,58 mg : 161,90 mg

    Polskie truskawki mają zatem 2,5-razy więcej witaminy C oraz 1,6-razy więcej antocyjanów [2].

    Truskawki vs inne owoce

    W naszym społeczeństwie utarło się przekonanie, jakoby najlepszym źródłem witaminy C była cytryna i inne cytrusy. Okazuje się jednak, że 100 g świeżych truskawek z Polski może zawierać nawet 73 mg tej witaminy, zaś 100 g cytryny zaledwie 53 mg.  Dzięki temu, 100 g truskawek jest w stanie pokryć prawie w całości dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę.

    Właściwości antyoksydacyjne produktów spożywczych określa się głównie na podstawie zawartości związków fenolowych, w tym właśnie antocyjanów. Za ich najlepsze źródło w naszej strefie klimatycznej od dawna uznaje się aronię i czarną porzeczkę. Mają one odpowiednio 200-1000 mg oraz 80-420 mg antocyjanów w 100 g świeżych owoców, przy czym 100 g świeżych truskawek zawiera ich 263 mg. Truskawki są zatem również bogatym źródłem antocyjanów [2].

    Truskawki, zwłaszcza w trakcie sezonu, powinny mieć stałe miejsce w naszym codziennym jadłospisie. Ze względu na wysoką zawartość składników bioaktywnych, mogą wspomagać nasz organizm z walce z wolnymi rodnikami i stanowić element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Poza sezonem warto sięgać po truskawki z importu, bądź mrożone.

    Bibliografia

    1. A. Banaś, A. Korus, Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, Med Rodz 2016; 19(3): 158-162.
    2. T. Pukszta, A. Platta, Truskawki jako źródło składników bioaktywnych wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych, Bromat. Chem. Toksykol., 2017,3:234-240.
    3. World Health Organization. Global Health Risks Summary Tables. WHO: Geneva, Switzerland, 2009.
    4. K. Janda, M. Kasprzak, J. Wolska, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie. Pom. J Life Sci., 2015,61(4):419-425.

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych schorzeń.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: .