Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Jakie witaminy stosować w cukrzycy? | leki.pl
, , ,

Co warto suplementować przy cukrzycy?

SPIS TREŚCI

    Jakie witaminy stosować w cukrzycy?

    Jedynym wskazaniem do stosowania preparatów wielowitaminowych u chorych na cukrzycę jest stwierdzony niedobór. Okazuje się, że dodatkowa suplementacja nie przynosi korzyści w kontroli cukrzycy. Natomiast dodatkowe i nadmierne stosowanie witamin np. A i E niesie ryzyko wystąpienia, ciężkich schorzeń. Tylko w wybranych grupach chorych zaleca się dodatkowe stosowanie wybranych witamin.

    Kompleksy wielowitaminowe i kontrola cukrzycy

    Najlepszym źródłem witamin dla człowieka jest oczywiście właściwe odżywianie. Przede wszystkim dieta bogata w warzywa, szczególnie zielone, kasze i pełnoziarniste pieczywo. Od jakiegoś czasu na rynku dostępnych jest wiele kompleksów wielowitaminowych dla chorych na cukrzycę. Jednak zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w przypadku większości witamin są ostrożne. Po pierwsze nie ma potwierdzenia korzystnego wpływu na glikemię, a po drugie brak jest dowodów, że takie preparaty chronią przed rozwojem choroby. Jedynym wskazaniem do stosowania witamin jest potwierdzony badaniami ich niedobór. Dlatego o dodatkowej suplementacji ostatecznie powinien zadecydować lekarz [1] (czytaj także: Na jakie witaminy warto zwrócić uwagę po 60. roku życia?).

    Czy stosować dodatkowo witaminy A, E i C?

    Chorym na cukrzycę nie zaleca się stosowania witamin A, E i C. Jedynym wskazaniem może być zbyt niskie stężenie ich w organizmie chorego. 

    Witamina A (karotenoidy i retinoidy)

    Jest kluczowa dla prawidłowego wzroku, układu odpornościowego oraz prawdopodobnie hamuje rozwój komórek nowotworowych. Nic nie wskazuje na to, że u chorych na cukrzycę występuje jej niedobór. Natomiast nadmiar prowadzi do zwiększonego ryzyka:

    • osteoporozy,
    • włóknienia wątroby,
    • występowania raka płuc.

    U kobiet ciężarnych może wzrosnąć częstość występowania wad wrodzonych płodu, jeśli dawka dobowa w pierwszych tygodniach będzie wyższa niż 10 000 IU. 

    Latem, dla wzmocnienia opalenizny kobiety stosują suplementy z dodatkiem ß-karotenu. Jest to prowitamina, która w błonie śluzowej jelita lub w wątrobie zamienia się w witaminę A. Osoby z podwyższoną glikemią powinny unikać stosowania tego preparatu. 

    Witamina E (tokoferole

    Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki temu wpływa na substancje odpowiedzialne za stabilizacje płytek krwi. W rezultacie zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Akurat to działanie jest przydatne i może wykazywać działanie ochronne. Jednak u chorych na cukrzycę stężenie witaminy E w osoczu jest podwyższone. Badania wykazały, że mimo tego zagrożenie incydentami sercowo-naczyniowymi pozostaje wysokie. Dodatkowo w przypadku stosowania witaminy E w dawce wyższej niż 1000 IU/dobę może dojść do  uszkodzeń siatkówki oka i udarów krwotocznych. Dlatego bezpiecznie jest nie przekraczać dobowej dawki 400 IU.

    Witamina C (kwas askorbinowy)

    Podobnie jak poprzednia witamina, ta również jest antyutleniaczem. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami. U chorych na cukrzycę to działanie jest szczególnie przydatne, ponieważ ryzyko powstawania wolnych rodników jest wyższe. Jej dodatkowe zastosowanie to:

    • wspomaganie leczenie ran;
    • zapobieganie powstawaniu blaszek miażdżycowych;
    • hamowanie powstawania mikroangioptii — uszkodzeń naczyń włosowatych.

    Jednak badania nie potwierdzają, że kwas askorbinowy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Warto wspomnieć, że spożywanie 5 porcji owoców lub warzyw dziennie dostarcza rekomendowaną dawkę.

    Poza tym nie ma dowodów na przeciwnowotworowe działanie połączeń witaminy C, E i ß-karotenu. Z tego powodu chorzy na cukrzycę powinni stosować witaminy A, E i C tylko w uzasadnionych przypadkach. Zawsze po konsultacji z lekarzem. 

    Kompleks witamin B w cukrzycy

    Witaminy z grupy B to różne związki, które biorą udział w przemianach komórkowych. Należą do nich foliany, naturalne substancje, które występują w: 

    • żółtkach jaj,
    • orzechach,
    • nasionach roślin strączkowych,
    • zielonych liściastych, strączkowych warzywach.

    Przy niskim poziomie folianów, obserwuje się wzrost stężenia homocysteiny. Jej wysoki poziom jest zwiastunem schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Dlatego chorzy na cukrzycę powinni regularnie kontrolować jej poziom w osoczu. Z tego samego powodu zaleca się do diety włączyć warzywa, szczególnie sałaty, kapusty, czy brokuły. Do tej pory nie znaleziono związku między spożyciem folianów i obniżeniem cukru we krwi. Natomiast zależność między stężeniami folianów i homocysteiny wymaga dalszych badań. Warto wspomnieć, że syntetyczną pochodną folianów jest kwas foliowy. 

    Natomiast kompleks witamin z grupy B działa ochronnie na związane z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej. Zależność wykazano w przypadku kompleksu:

    • B6 (chlorowodorku pirydoksyny),
    • B9 (kwasu foliowego),
    • B12 (cyjanokobalaminy). 

    Chociaż wiele preparatów zawiera kompleksy witamin z grupy B, nadal trwają badania nad ich rolą w zapobieganiu i leczeniu neuropatii cukrzycowej (czytaj także: Witamina B12 i niedobór wywołany przyjmowaniem metforminy).

    Dużą nadzieję dla chorych mogą przynieść badania z udziałem witaminy PP (niacyna, B3).  Prawdopodobnie działa ochronnie na komórki ß-trzustki [2].

    Czy witamina B6 faktycznie wpływa na wchłanianie magnezu?

    Dawki referencyjne witaminy D i wapnia

    Powyższe substancje najczęściej kojarzone są jako niezbędne składniki do budowy szkieletu. Poza tym biorą czynny udział w pracy układu odpornościowego oraz w wewnętrznym wydzielaniu insuliny. Niestety dodatkowe przyjmowanie substancji nie zwiększa wydzielania insuliny. Do tej pory nie ma dowodów na to, aby ze względu na cukrzycę podwyższać dawki wapnia i witaminy D. Dlatego specjaliści zalecają, aby nie przekraczać dawek referencyjnych. W przypadku osób dorosłych zaleca się stosowanie 800 mg wapnia oraz 5 µg witaminy D na dobę [3,4].

    Czy witamina D3 jest kluczowa dla zdrowia seniorów?

    Podsumowanie

    Jedynym wskazaniem do stosowania preparatów wielowitaminowych u chorych na cukrzycę jest stwierdzony niedobór. Okazuje się, że dodatkowa suplementacja nie przynosi korzyści w kontroli cukrzycy. Natomiast dodatkowe i nadmierne stosowanie niesie ryzyko wystąpienia ciężkich schorzeń. 

    Czytaj więcej: Nutridrink, Supportan i Fresubin, czyli doustne suplementy pokarmowe

    Do grup chorych na cukrzycę, u których powinno prowadzić się suplementację, należą jedynie:

    • osoby w podeszłym wieku,
    • kobiety w ciąży lub karmiące, 
    • osoby na dietach redukcyjnych,
    • osoby ściśle przestrzegające diet wegetariańskich.

    Jednak każdy przypadek powinien być poprzedzony badaniami i konsultacją lekarską. Wyjątek stanowi kwas foliowy i wapń. Ten pierwszy jest niezbędny w zapobieganiu wad wrodzonych noworodków. Natomiast wapń wspomaga profilaktykę chorób układu szkieletowego [1,4].

    Bibliografia

    1. Zalecenie postępowania u chorych na cukrzycę”. (Publikacja Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, 2020)
    2. Rola witamin i mikroelementów w kontroli cukrzycy ( Joe M.Chehade, MD i in., 2010)
    3. Vitamin D Supplementation and Prevention of Type 2 Diabetes (Pittas i in., 2019)
    4. www.odzywianie.pl “RWS – referencyjna wartość spożycia – kto i jak ją ustala?” -, 2017

    Omawiane substancje

    • Wapń

      Wapń jest ważnym składnikiem budulcowym kości i zębów. Wapń jest również niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego.
      Witaminy i mikro- i makroelementy
    • Witamina A

      Witamina A jest niezbędna dla dobrego widzenia i zdrowia skóry. Niedobór witaminy A może prowadzić do problemów z oczami i osłabienia układu odpornościowego.
      Witaminy i mikro- i makroelementy
    • Witamina B12

      Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego. Jest to substancja rozpuszczalna w wodzie, którą organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować.
      Witaminy i mikro- i makroelementy
    • Witamina D

      Witamina D jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów. Najlepiej wchłania się ją z naturalnego źródła – promieni słonecznych.
      Witaminy i mikro- i makroelementy
    • Witamina E

      Witamina E jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej niedobór może prowadzić do różnych schorzeń. Suplementacja witaminy E może pomóc w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób.
      syntetyczne

    Omawiane schorzenia

    • Cukrzyca

      Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak uszkodzenie nerek, nerwów, oczu oraz serca.
    • Cukrzyca typu 1

      Cukrzyca typu 1 jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się brakiem insuliny w organizmie. Objawy cukrzycy typu 1 to m.in. nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu oraz utrata masy ciała.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , , , .