Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Indeks glikemiczny i kontrola cukrzycy | leki.pl
, ,

Indeks glikemiczny w cukrzycy

SPIS TREŚCI

    Indeks glikemiczny i kontrola cukrzycy

    Indeks glikemiczny pomoże Ci wybrać co jeść, aby nadmiernie nie wzrósł cukier po posiłku. Szczególnie na początku choroby, gdy jeszcze nie orientujesz się jak to, co jesz, wpływa na poziom glukozy we krwi. Wystarczy, że skorzystasz z tabeli i sprawdzisz wskaźnik IG produktu. Wybieraj zawsze produkty o niskich indeksach. Teraz z optymizmem oczekuj postępów leczenia.…

    Indeks glikemiczny w dietoterapii cukrzycy

    Indeks glikemiczny (IG) pomaga w prosty sposób ocenić, czy produkt spożywczy jest dla Ciebie bezpieczny, czy lepiej z niego zrezygnować. Oczywiście, tej informacji najbardziej potrzebują chorzy na cukrzycę. Albo osoby z diagnozą: insulinooporność lub stan przedcukrzycowy.

    W gabinecie lekarskim otrzymały zalecenie — zmiany nawyków żywieniowych. Czasami pacjenci apteki pytają, co to oznacza? Skąd mam wiedzieć, czy produkt mi szkodzi, czy mogę go jeść i ile. Jeszcze niedawno jadłem wszystko, a teraz muszę zrezygnować z bułek, ryżu, a nawet owoców — skarżą się pacjenci. Wiadomo, początki bywają trudne. Masz prawo nie wiedzieć, co podnosi cukier, a które potrawy nie mają wpływu na glikemię.  Jednak dietoterapia jest ważnym elementem leczenia cukrzycy, dlatego zdrowe zasady żywienia wprowadzaj jak najszybciej. Na początku pomagają proste rozwiązania. Należy do nich indeks glikemiczny [1].

    Wybieraj produkty z niskim IG

    Zasada jest prosta. Wystarczy wiedzieć, że to, co znajduje się na Twoim talerzu, podnosi poziom cukru we krwi. Jeden produkt mniej, inny więcej. Jeśli mniej, to dla chorego na cukrzycę zdrowszy wybór. Dzięki temu łatwiej zapanujesz nad skokami glukozy we krwi. I tym samym ułatwisz leczenie choroby. Do oceny, jakie potrawy wybierać, służy specjalny wskaźnik — indeks glikemiczny. 

    Prawie każdy produkt spożywczy ma wyznaczony indeks glikemiczny. Jest to wartość liczbowa od 0 do 100. Niektóre produkty mają jeszcze wyższy np. szklanka piwa, aż 110. Indeks wyznacza się w trakcie badań laboratoryjnych. Następnie porównuje ze wzorcem. Wartości IG popularnych produktów znajdziesz w specjalnej tabeli. Zapamiętaj zasadę.

    Produkt o niskim wskaźniku, nie podniesie glikemii tak, jak potrawa o wysokim indeksie.  Dlatego wybieraj produkt z początku skali. A zrezygnuj z produktów o wskaźniku bliskim 100. To tak jakbyś jadł sam cukier. 

    Dla ułatwienia produkty podzielono na trzy grupy. Dzięki temu łatwiej ocenisz, jak często możesz wybierać ulubioną potrawę [2].

    Indeks glikemiczny niski średni wysoki
    mniej niż 55 55-70 powyżej 70
    zalecenie w cukrzycy w codziennym jadłospisie wybierane od czasu do czasu należy wybierać rzadko lub unikać
    Tabela 1. Podział produktów ze względu na wartość indeksu glikemicznego.

    Jak korzystać indeksu glikemicznego?

    Z indeksu glikemicznego można korzystać na 2 sposoby.

    Wybieraj produkty o nikim IG

    Gdy przygotowujesz posiłki, wybieraj zawsze produkty z pierwszej grupy. Artykuły z pozostałych grup jedz okazjonalnie, albo w ogóle. W pierwszej grupie znajdziesz wszystko do skomponowania smacznych posiłków. Potrawy nie tylko zaspokoją Twoje potrzeby smakowe, ale będą także bogate odżywczo. Nawet mięso i tłuszcze mają niski IG, więc nie odmówisz sobie niczego. Na początku może być trudno zrezygnować ze smakołyków. Jednak wyniki Twojej po posiłkowej glikemii zdecydowanie się poprawią i skutecznie zmotywują do korzystania z indeksu glikemicznego. Oto moja propozycja całodziennego posiłku z produktami o IG<55.  

    Przykładowy jadłospis z produktami o niskim indeksie glikemicznym.
    Przykładowy jadłospis z produktami o niskim indeksie glikemicznym. Źródło własne.

    Porównuj IG artykułów spożywczych

    Gdy przygotowujesz listę zakupów lub gotujesz obiad, porównuj IG produktów. Kup kawę, napij się zielonej herbaty, zamiast coli lub innych słodkich napojów. Do obiadu wybierz kalafior, zieloną fasolkę. Zrezygnuj z gotowanych ziemniaków, ryżu. Na deser awokado, albo surowa marchewka będzie zdrowszym wyborem. Wciąż porównuj wartości IG produktów, wybieraj zawsze ten, o niższym IG.  Z czasem dojdziesz do wprawy i na Twoim talerzu zawsze wyląduje zdrowszy produkt.

    Indeks glikemiczny Wybrane produkty spożywcze
    niski średni wysoki
    produkty zbożowe chleb żytni  pumpernikiel

    pszenne bułki 

    ryż biały  

    nabiał

    ser żółty

    jajka

    masło

    owocowe jogurty
    produkty pochodzenia zwierzęcego

    mięso

    ryby wędzone

    warzywa owoce

    awokado 

    kapusta kiszona 

    banan 

    winogrona 

    rodzynki

    arbuz

    gotowane ziemniaki

    napoje

    sok pomidorowy

    herbaty bez cukru

    kawa

    cola 

    piwo

    sok pomarańczowy 

    słodycze gorzka czekolada ciastko owsiane lody 

    Pułapki indeksu glikemicznego

    Okazuje się, że indeks glikemiczny nie jest wskaźnikiem idealnym. Dlatego korzystaj z niego tylko na początku, gdy dopiero się uczysz, które potrawy Ci szkodzą, a które nie. Z czasem  poznasz inne sposoby wyboru zdrowszych produktów. Teraz podpowiem, że ładunek glikemiczny jest bardziej uniwersalnym wskaźnikiem. 

    Czas na pułapki indeksu glikemicznego. Warto je poznać bliżej. Jeśli będziesz trzymał się sztywno wskaźnika, wpadniesz w jedną z nich. 

    Produkty o niskim IG można jeść do woli

    Niestety nie. Na przykład gorzka czekolada, ma IG 20, więc można ją jeść codziennie. Jednak 100 g czekolady to prawie 600 kcal, bo głównym składnikiem czekolady jest przecież tłuszcz. Jeśli zjesz tabliczkę, być może Twój cukier nie poszybuje w górę, ale dostarczysz zbyt dużo kalorii. Z czasem odłożą się w postaci tłuszczu zapasowego, pojawi się nadwagą i otyłość. Dlatego zwracaj uwagę na kaloryczność produktów. Nawet tych o niskim indeksie glikemicznym. 

    Czytaj więcej: Nutridrink, Supportan i Fresubin, czyli doustne suplementy pokarmowe

    Produkty o niskim IG zmniejszają poziom cukru na czczo

    Niestety badania tego nie potwierdzają. Mimo to, że w Twojej diecie przeważają zdrowsze produkty, glikemia na czczo się nie poprawi. Nadal będziesz stosował leki i uważał, na to jesz. Ale jest dobra wiadomość. Z pewnością zapanujesz nad po posiłkowymi skokami glukozy we krwi. Dzięki temu zmniejszysz dawki insuliny. Oczywiście o wszystkim decyduje lekarz. 

    Indeks glikemiczny nie zmienia się 

    Nie prawda. Po pierwsze zależy od masy produktu. Na przykład indeks glikemiczny jednego banana wynosi 45. Gdy zjesz więcej, poziom cukru wzrośnie znacznie wyżej, niż po jednej sztuce. Dlatego sprawdzaj, dla jakiej masy produktu wyznaczony jest indeks glikemiczny i staraj się jej nie przekraczać. 

    Poza tym:

    • obróbka termiczna zwiększa IG produktu,
    • dojrzały owoc ma wyższe IG niż niedojrzały,
    • kwaszonki obniżają wyrzut insuliny, zmniejszają IG produktu,
    • błonnik spowalnia wchłanianie potraw i zmniejsza IG [3].

    Bibliografia

    1. Janusz Ciok & Agnieszka Dolna. (2006). Indeks glikemiczny w patogeneziei leczeniu dietetycznym cukrzycy; Pracownia Prewencji Pierwotnej Chorób Uwarunkowanych Zanieczyszczeniami Żywności i Wadliwym Żywieniem, Zakład BezpieczeństwaŻywności i Żywienia, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawi. Diabetologia Praktyczna, 7, 2, 78–85(2), 78–85.
    2. Jung, C.-H., & Choi, K. M. (2017). Impact of High-Carbohydrate Diet on Metabolic Parameters in Patients with Type 2 Diabetes. Nutrients, 9(4). https://doi.org/10.3390/nu9040322
    3. Diabetologia Praktyczna, 7, 2, 78–85(2), 78–85. [3] Joanna Ostrowska, & Anna Jeznach-Steinhagen. (2016). Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego oraz jego zastosowanie w leczeniu dietetycznym cukrzycy. Forum Medycyny Rodzinnej, 10(2), 84–90

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    • Cukrzyca typu 1

      Cukrzyca typu 1 jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się brakiem insuliny w organizmie. Objawy cukrzycy typu 1 to m.in. nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu oraz utrata masy ciała.
    • Cukrzyca typu 2

      Cukrzyca typu 2 jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się zaburzeniem gospodarki węglowodanowej organizmu. Jest to choroba przewlekła, która wymaga stałej kontroli poziomu cukru we krwi oraz zmiany stylu życia.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , , .