Wstęp
W marcowym numerze czasopisma Cellular Physiology and Biochemistry opublikowano raport najnowszego badania mającego na celu wyjaśnienie, w jaki sposób herbata pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy odkryli, że związki flawonoidowe typu katechiny – galusan epikatechiny oraz 3-galusan epigallokatechiny, zawarte w czarnej i zielonej herbacie, pomagają rozluźnić naczynia krwionośne poprzez aktywację białek kanałów jonowych KCNQ5 w ścianach naczyń krwionośnych.
W wielu miejscach na świecie spożywa się napój wywodzący się pierwotnie z Francji – herbatę połączoną z mlekiem. Zespół badawczy Uniwersytetu Kalifornijskiego w badaniach laboratoryjnych dowiódł, że dodatek mleka do naparu hamuje korzystne działanie herbaty aktywującej białko KCNQ5. Jednak prawdopodobne jest, że środowisko ludzkiego żołądka oddziela katechiny od białek i innych cząstek mleka, co pozwala utrzymać prozdrowotne działanie herbaty.
Wnioski
Wykazano również, że temperatura napoju wynosząca 35ºC jest najbardziej korzystna dla aktywacji białka KCNQ5. Co ciekawe, niezależnie od temperatury początkowej naparu, taką temperaturę osiąga po wypiciu, gdyż temperatura naszego ciała wynosi ok 37ºC.
Wyniki badania mogą w przyszłości przyczynić się do odkrycia nowej grupy leków hipotensyjnych, a tymczasem pijmy herbatę w każdej formie i ilości – na zdrowie.