Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Badania dowodzą korzyści związków flawonoidowych zawartych w herbacie dla zdrowia serca | leki.pl

Badania dowodzą korzyści związków flawonoidowych zawartych w herbacie dla zdrowia serca

SPIS TREŚCI

    Czarna, zielona, gorąca czy mrożona – smak herbaty zna każdy, niezależnie od regionu. Napar z herbaty jest drugim pod względem wypijanej ilości płynem. Ludzie na całym świecie wypijają codziennie około 2 miliardów filiżanek tego napoju. Badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine udowodnili, że picie picie herbaty łączy przyjemność z korzyścią dla zdrowia.

    Wstęp

    W marcowym numerze czasopisma Cellular Physiology and Biochemistry opublikowano raport najnowszego badania mającego na celu wyjaśnienie, w jaki sposób herbata pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy odkryli, że związki flawonoidowe typu katechiny – galusan epikatechiny oraz 3-galusan epigallokatechiny, zawarte w czarnej i zielonej herbacie, pomagają rozluźnić naczynia krwionośne poprzez aktywację białek kanałów jonowych KCNQ5 w ścianach naczyń krwionośnych.

    W wielu miejscach na świecie spożywa się napój wywodzący się pierwotnie z Francji – herbatę połączoną z mlekiem. Zespół badawczy Uniwersytetu Kalifornijskiego w badaniach laboratoryjnych dowiódł, że dodatek mleka do naparu hamuje korzystne działanie herbaty aktywującej białko KCNQ5. Jednak prawdopodobne jest, że środowisko ludzkiego żołądka oddziela katechiny od białek i innych cząstek mleka, co pozwala utrzymać prozdrowotne działanie herbaty.

    Wnioski

    Wykazano również, że temperatura napoju wynosząca 35ºC jest najbardziej korzystna dla aktywacji białka KCNQ5. Co ciekawe, niezależnie od temperatury początkowej naparu, taką temperaturę osiąga po wypiciu, gdyż temperatura naszego ciała wynosi ok 37ºC.

    Wyniki badania mogą w przyszłości przyczynić się do odkrycia nowej grupy leków hipotensyjnych, a tymczasem pijmy herbatę w każdej formie i ilości – na zdrowie.

     

    Źródło: Drugs.com

    Bibliografia

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych schorzeń.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: .