Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość — czym się różnią? | leki.pl
, , ,

Czym się różni alergia od nietolerancji i nadwrażliwości?

SPIS TREŚCI

    Alergia, nietolerancja, nadwrażliwość — czym się różnią?

    Alergia, nietolerancja i nadwrażliwość często uznawane są za określenia tego samego zjawiska. Nic bardziej mylnego! Nie mogą być one stosowane zamiennie, ponieważ nie są sobie tożsame. Ich różnic należy upatrywać u ich źródła, czyli u mechanizmów powyższych zjawisk. Czym zatem różnią się od siebie alergia, nietolerancja i nadwrażliwość?

    Alergia, nietolerancja i nadwrażliwość nie są swoimi synonimami. Każdy z tych terminów opisuje inne zjawisko. Niemniej, są one często mylone, nie tylko przez pacjentów, ale również przez specjalistów. Najszerszym pojęciem jest nadwrażliwość, która definiowana jest jako stan powtarzających się objawów chorobowych w organizmie, które są wyzwalane przez określone bodźce. Co więcej, te same bodźce u osób zdrowych są całkowicie tolerowane i nie powodują żadnych dolegliwości. Aby zobrazować dokładne różnicowanie tytułowych terminów, najlepiej przeanalizować poniższy schemat:

    Na żółto zostały zaznaczone omawiane pojęcia: alergia, nadwrażliwość i nietolerancja. Jak widać powyżej, nadwrażliwość jest bardzo szerokim pojęciem i zawiera w sobie zarówno alergie, jak i reakcje niealergiczne, w tym nietolerancje [1].

    Alergia, czyli nadwrażliwość alergiczna

    Alergia to stan chorobowy, w którym dolegliwości są ściśle skorelowane z mechanizmami immunologicznymi. Mówiąc kolokwialnie — za tego typu reakcje odpowiedzialny jest nasz układ odpornościowy. Kontakt z alergenem, np. pokarmowym, wyzwala proces produkcji przeciwciał, które starają się go unieszkodliwić i usunąć z organizmu. Tymi przeciwciałami są immunoglobuliny IgE — ich aktywność uruchamia całą kaskadę reakcji obronnych układu odpornościowego. Pod ich wpływem uwalniana jest także histamina — substancja, która w głównej mierze odpowiada za powstanie objawów alergicznych. W wyniku jej działania może dojść do uszkodzenia błony śluzowej jelita, zaburzeń wchłaniania i trawienia pokarmów [2,3] (Czytaj dalej: Pyłki, czyli dlaczego alergicy nie cieszą się z nadejścia wiosny?).

    Nietolerancja, czyli rodzaj nadwrażliwości niealergicznej

    W reakcji nadwrażliwości niealergicznej nasz układ odpornościowy w ogóle nie bierze udziału. Jest to dolegliwość, która nie posiada podłoża immunologicznego. Ten rodzaj nadwrażliwości na pokarmy dotyczy sytuacji, gdy ludzki układ pokarmowy nie jest w stanie wchłonąć lub strawić konkretnych składników pożywienia. Tak jak widać na powyższym schemacie, wśród nadwrażliwości niealergicznych można wyróżnić reakcje:

    • autoimmunologiczne, takie jak celiakia;
    • pseudoalergiczne, wywoływane przez różnego rodzaju dodatki do żywności, w tym konserwanty, a także pokarmy zawierające histaminę lub wyzwalające jej uwalnianie;
    •  IgG-zależne;
    • nietolerancji, np. na laktozę, galaktozę, fruktozę [1,3].

    Nietolerancje pokarmowe są to niepożądane reakcje organizmu, wynikające z zaburzeń wydzielania konkretnych enzymów, niezbędnych do trawienia składników pożywienia. Występują po spożyciu danego pokarmu, którego układ pokarmowy osoby chorej nie jest w stanie strawić, gdyż nie posiada do tego odpowiednich narzędzi, czyli wyspecjalizowanych enzymów [2,3].

    Jakie są objawy nadwrażliwości?

    Zasadniczą różnicą między alergią a nietolerancją jest ich mechanizm. Alergia to reakcja układu odpornościowego na składnik pożywienia, który organizm identyfikuje jako alergen, czyli coś, co trzeba zwalczyć. Nietolerancja zaś to sytuacja, gdy układ pokarmowy nie posiada odpowiednich narzędzi (enzymów) to strawienia konkretnego składnika pożywienia. Mimo że patomechanizmy te znacznie się od siebie różnią, dolegliwości mogą być podobne. Należą do nich:

    • zmiany skórne, takie jak wysypka, świąd, zaczerwienienie, atopowe zapalenie skóry (AZS) (Czytaj także: Atopowe zapalenie skóry – kilka faktów i praktycznych porad);
    • zaparcia, biegunki, bóle brzucha, wymioty, nudności;
    • zaburzenia ze strony układu oddechowego pod postacią nieżytu nosa, duszności;
    • objawy niespecyficzne, takie jak migrena, osłabienie, bóle stawów, zaburzenia nastroju [4,5].

    Jak odróżnić alergię od nietolerancji pokarmowej?

    Mimo że nietolerancja i alergia pokarmowa objawiają się w podobny sposób, istnieje między nimi kilka różnic. Są to między innymi:

    1. Częstotliwość występowania — nietolerancje pokarmowe występują zdecydowanie częściej, dotyczą bowiem około 30% społeczeństwa, zaś alergie diagnozuje się u zaledwie 4-8% dzieci i 3% dorosłych.
    2. Czas wystąpienia pierwszych objawów — reakcja alergiczna zazwyczaj występuje tuż po spożyciu pokarmu z alergenem. Z kolei symptomy nietolerancji pojawiają się z opóźnieniem — nawet do kilku dni po spożyciu pokarmu.
    3. Ilość substancji wywołującej objawy — reakcja alergiczna pojawia się po spożyciu już śladowych ilości alergenu. W przypadku nietolerancji niewielka ilość konkretnego składnika zazwyczaj nie wywołuje objawów choroby.
    4. Konsekwencje — alergia może być przyczyną ciężkich reakcji organizmu, nawet wstrząsu anafilaktycznego. Taki ciężki przebieg nie dotyczy nietolerancji [6].

    Jakie produkty statystycznie najczęściej powodują alergie i nietolerancje?

    Pokarmy, które najczęściej wywołują alergię to:

    • jajka;
    • mleko krowie;
    • orzechy ziemne;
    • ryby i skorupiaki.

    Producenci żywności są zobowiązani do informowania konsumentów o obecności w swoich produktach o następujących alergenach: gluten, dwutlenek siarki, ryby, jaja, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, seler, gorczyca, sezam, mięczaki, skorupiaki, łubin.

    Z kolei pokarmami najczęściej wywołującymi nietolerancje są:

    • mleko, śmietanka, masło, lody — w przypadku nietolerancji laktozy;
    • pomidory, wołowina, czerwone wino, sery dojrzewające — nietolerancja histaminy;
    • owoce, miód, niektóre warzywa — nietolerancja fruktozy (Czytaj także: Jakie są przyczyny i jak leczyć zatrucie pokarmowe?).

    Objawy nietolerancji mogą pojawić się także po zjedzeniu produktów zawierających w swym składzie kofeinę, glutaminian sodu (”syndrom chińskiej restauracji”), salicylany (owoce jagodowe, wiśnie, mleko w proszku) oraz tyraminę (kiszonki, sery dojrzewające) [6].

    Nadwrażliwość to szerokie pojęcie, zawierające w sobie zarówno alergie, jak i niealergiczne reakcje organizmu, w tym nietolerancje. Zrozumienie różnic między tymi zjawiskami pomaga nie tylko pacjentom w walce z uciążliwymi dolegliwościami, ale również specjalistom, w celu postawienia odpowiedniej diagnozy oraz wdrożenia odpowiedniego leczenia.

    Bibliografia

    1. A. Nowicka-Jasztal, E. Bryl, Nadwrażliwość na pokarmy — choroba XXI wieku? Via Medica, Forum medycyny rodzinnej, 2016,10(1):1-9.
    2. https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/choroby/168572,nadwrazliwosc-na-pokarmy (dostęp z dnia 18.04.2021)
    3. https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/wartowiedziec/57548,alergia (dostęp z dnia 18.04.2021)
    4. M. Michalczuk, A. J. Sybilski, Nietolerancje pokarmowe. Pediatr Med Rodz 2010,6(3):189-193.
    5. B. Rymarczyk, B Rogala, Alergia pokarmowa. Lekarz POZ. 2018;4(5):396-405.
    6. A. Błońska, K. Łokieć, E. Walecka-Kapica, Alergia czy nietolerancja pokarmowa – różnice i podobieństwa. Gastroenterologia Praktyczna 2013, 1(18), 45-49.

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    • Alergia

      Alergia jest chorobą układu odpornościowego, która powoduje nadwrażliwość na określone substancje zwane alergenami. Objawy alergii mogą obejmować kichanie, swędzenie, łzawienie oczu, wysypki skórne, trudności w oddychaniu i w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny.
    • Nietolerancja laktozy

      Nietolerancja laktozy jest schorzeniem, które powoduje trudności w trawieniu laktozy, czyli cukru występującego w mleku i jego przetworach. Objawy mogą obejmować bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę i nudności.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , , , .