Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
7 faktów na temat witaminy E, które musisz znać | leki.pl
,

7 rzeczy, które warto wiedzieć o witaminie E

SPIS TREŚCI

    7 faktów na temat witaminy E, które musisz znać

    Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym ma korzystny wpływ na nasz organizm. Oto 7 faktów na jej temat.

    1. Witamina E to tak naprawdę 8 różnych witamin

    Fakt o witaminie E nr 1

    Pod nazwą witamina E kryje się aż 8 różnych naturalnie występujących związków. Dzielą się na tokoferole i tokotrienole, które posiadają po 4 podtypy nazwane alfa, beta, gamma i delta. Dominujące formy to alfa i gamma tokoferol. Głównymi źródłami witaminy E w pożywieniu są oleje roślinne takie jak olej z kiełków pszenicy czy słonecznikowy, orzechy takie jak kokos, orzechy ziemne, ziarna słonecznika, migdały oraz warzywa i owoce takie jak szpinak i brokuły [1,2].

     

    2. Witamina E Cię odmłodzi

    Fakt o witaminie E nr 2

    Nie bez powodu tokoferol nazywany jest także witaminą młodości. Wzięło się to z jej silnych właściwości antyoksydacyjnych. Ma zdolność hamowania procesu tworzenia reaktywnej formy tlenu, która jako wolny rodnik uszkadza komórki naszego organizmu. Taki typ reakcji jest jedną z głównych przyczyn starzenia się naszego organizmu [1].

     

    3. Zapotrzebowanie na witaminę E zmienia się z wiekiem

    Fakt o witaminie E nr 3

    Dzienna zalecana wartość spożycia witaminy E zwiększa się wraz z wiekiem. Wynosi w zależności od płci i grupy wiekowej:

    • niemowlęta do 6. miesiąca życia: 4 mg/dobę
    • niemowlęta do 12. miesiąca życia: 5 mg/dobę
    • dzieci od 1. do 6. roku życia: 6 mg/dobę
    • dzieci do 10. roku życia: 7 mg/dobę
    • kobiety powyżej 10. roku życia: 8 mg/dobę
    • w trakcie ciąży: 10 mg/dobę
    • kobiety karmiące piersią: 11 mg/dobę
    • mężczyźni powyżej 10. roku życia: 10 mg/dobę [3]

     

    4. Tokoferol stosujemy w profilaktyce choroby wieńcowej

    Fakt o witaminie E nr 4

    Witamina E hamuje oksydację lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), czyli tak zwanego złego cholesterolu. Reakcja oksydacji LDL jest początkowym etapem tworzenia się zapalenia i tworzenia blaszki miażdżycowej. Tokoferol jest mocnym inhibitorem tego procesu. Dzięki temu naczynia krwionośne chronione są przed powstawaniem zmian miażdżycowych. Ponadto witamina ta zapobiega agregacji płytek krwi, co również wpływa prewencyjnie na rozwój choroby wieńcowej [1,4].

     

    5. Witamina E zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej

    Fakt o witaminie E nr 5

    Witamina E wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Stymuluje do pracy geny supresorowe, czyli takie, które hamują proliferację komórek i powstawanie nowotworu. Dodatkowo działanie antyoksydacyjne wzmacnia profilaktykę przeciwnowotworową. Wolne rodniki powodują uszkodzenia komórek, co może się przyczyniać do nowotworzenia [1,5].

     

    6. Anemia może być objawem niedoboru witaminy E

    Fakt o witaminie E nr 6

    Niedobór witaminy E jest bardzo rzadki. Najczęściej jest spotykany u osób, w przypadku których z jakiegoś powodu ograniczone jest wchłanianie substancji odżywczych z przewodu pokarmowego. Objawami niedoboru są:

    • problemy z widzeniem,
    • wiotkość mięśni,
    • spadek odporności,
    • problemy z chodzeniem,
    • anemia: pojawia się w związku z uszkodzeniem krwinek przez wolne rodniki,
    • zaburzenia równowagi.

     

    Jeśli któryś z tych objawów się pojawia, a w dodatku pacjent ma problemy z wchłanianiem tłuszczy warto wykonać badania w kierunku deficytu tej witaminy [1,2]. Zobacz też https://leki.pl/poradnik/niedobor-zelaza-przyczyny-i-zasady-skutecznej-suplementacji/

     

    7. Aby zwiększyć skuteczność suplementacji, zażywaj witaminę po tłustym posiłku.

    Fakt o witaminie E nr 7

    Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W związku z tym, aby poprawić jej wchłanianie, z przewodu pokarmowego powinno się zażywać ją w trakcie, lub po tłustym posiłku [1].

     

    Bibliografia

    1. Rizvi S, Raza ST, Ahmed F, Ahmad A, Abbas S, Mahdi F. The role of vitamin e in human health and some diseases. Sultan Qaboos Univ Med J. 2014;14(2):e157-e165.
    2. Interaction among vitamin C, vitamin E, and beta-carotene. Niki E, Noguchi N, Tsuchihashi H, Gotoh N Am J Clin Nutr. 1995 Dec; 62(6 Suppl):1322S-1326S
    3. Normy żywienia dla populacji Polski, M. Jarosz, 2017, 181-184.
    4. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
    5. Gamma-tocopherol inhibits human cancer cell cycle progression and cell proliferation by down-regulation of cyclins. Gysin R, Azzi A, Visarius T FASEB J. 2002 Dec; 16(14):1952-4.

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    • Niedobór witaminy E

      Niedobór witaminy E może prowadzić do różnych schorzeń, takich jak choroby serca, zaburzenia neurologiczne czy problemy z układem odpornościowym. Warto dbać o odpowiednią ilość witaminy E w diecie, aby uniknąć tych problemów zdrowotnych.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , .