Co to jest niedobór witaminy e?

Niedobór witaminy E oznacza brak wystarczającej ilości witaminy E w organizmie. Witamina E należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i pełni wiele funkcji w organizmie, takich jak ochrona komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Niedobór tej witaminy prowadzi do problemów ze strony skóry, włosów, układu odpornościowego i reprodukcyjnego.

Przyczyny

Jakie są przyczyny niedoboru witaminy e?

Do najczęstszych przyczyn niedoboru witaminy E można zaliczyć:
– mukowiscydozę;
– zespół krótkiego jelita;
– stan po operacji bariatrycznej żołądka;
– schorzenia zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna;
– przewlekłe choroby dróg żółciowych zaburzające wydzielanie żółci;
– niską masę urodzeniową noworodków (poniżej 1500 g);
– abetalipoproteinemię;
– ataksję z izolowanym niedoborem witaminy E.

Objawy

Jakie są objawy niedoboru witaminy e?

Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E to: wysuszenie i nadmierne rogowacenie naskórka, wypadanie włosów, przewlekłe zmęczenie i apatię, problemy z koncentracją, spadek libido i płodności, niedokrwistość, spadek odporności, gorsze gojenie się ran.

Diagnoza

Jak diagnozuje się niedobór witaminy e?

U zdrowych osób normy witaminy E w surowicy krwi wahają się w zakresie 5,5-17 mg/l. Należy wykonać badania, które pokażą, czy jest to niezbędne. Zazwyczaj jest to konieczne, gdy jej poziom spadnie poniżej 4 mg/l.

Leczenie

Jak leczy się niedobór witaminy e?

W stanach niedoboru witaminy E można je uzupełniać, przyjmując suplementy diety. Zawierające ją witaminy i minerały najczęściej są dostępne w formie tabletek lub kapsułek. Dobrym rozwiązaniem jest również witamina E w kroplach, która sprawdza się zwłaszcza w przypadku dzieci.

Zapobieganie

Jaki zapobiega się niedoborowi witaminy e?

Aby zapobiegać niedoborom witaminy E, warto spożywać pokarmy bogate w tę witaminę. Wyjątkowo bogate w nią są: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek, migdały, orzechy laskowe, zarodki nasion zbóż czy kiełki. Duże ilości witaminy E znajdują się też w:
– rybach – łosoś, mintaj, makrela, śledź, tuńczyk;
– otrębach i płatkach owsianych;
– mleku i jego przetworach;
– drobiu – kurczak, indyk;
– warzywach – szpinak, papryka, pomidory, brokuły, marchew, brukselka;
– owocach – czarna porzeczka, brzoskwinia, morela.