Co to jest listerioza skórna?

Listerioza skórna to infekcja spowodowana bakterią o nazwie Listeria. Najczęściej dostaje się do ciała przez skórę na skutek kontaktu z zakażonymi zwierzętami lub produktami spożywczymi. Może powodować wysypkę i gorączkę.

Przyczyny

Jakie są przyczyny listeriozy skórnej?

Listerioza skórna wywoływana jest zazwyczaj przez bakterie o nazwie Listeria. Można się nią zarazić poprzez spożywanie nieodpowiednio przechowywanego, zakażonego jedzenia, takiego jak surowe mięso, ryby, sery czy nieumyte warzywa. Bakterie te mogą też znaleźć się w glebie czy wodzie. W niektórych przypadkach infekcja pojawia się w wyniku kontaktu skóry z zakażonym materiałem.

Objawy

Jakie są objawy listeriozy skórnej?

Listerioza skórna to choroba zakaźna, która może powodować różne objawy na skórze. Mogą się na niej pojawiać czerwone, swędzące plamki, które mogą zamieniać się w pęcherze lub wrzody. Czasami plamki te mogą być bolesne lub piec. Objawy mogą wystąpić nawet kilka tygodni po kontakcie z bakterią.

Diagnoza

Jak diagnozuje się listeriozę skórną?

Listerioza skórna diagnozowana jest głównie na podstawie objawów i badania fizykalnego. Można ją potwierdzić za pomocą badań krwi, które sprawdza obecność antygenów (substancji, które atakują system odpornościowy) lub przeciwciał (substancji, które system odpornościowy tworzy, by walczyć z infekcją). W niektórych przypadkach lekarz może zasugerować pobranie biopsji skóry do badania.

Leczenie

Jak leczy się listeriozę skórną?

W leczeniu listeriozy skórnej zazwyczaj stosuje się antybiotyki. Najczęściej wybieranym lekiem jest ampicylina, podawana dożylnie. Czasami, w zależności od stanu zdrowia, lekarz może zdecydować o podaniu innych leków. W trakcie leczenia ważne jest regularne przyjmowanie przepisanych leków i przestrzeganie wszystkich zaleceń lekarskich. Może to potrwać kilka tygodni, ale jest konieczne do całkowitego wyleczenia choroby.

Zapobieganie

Jaki zapobiega się listeriozie skórnej?

Aby zapobiec zachorowaniu na listeriozę skórną, należy unikać niepasteryzowanych produktów mlecznych oraz surowych i niedogotowanych produktów mięsnych, zawsze myć ręce przed jedzeniem i po kontakcie ze zwierzętami. Bardzo ważne, aby unikać spożywania żywności, która mogła mieć kontakt z bakterią.