Kategoria: Kwasy omega

Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe. Do najważniejszych kwasów omega dla ludzkiego organizmu zaliczamy kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). ALA znajduje się głównie w olejach roślinnych, takich jak olej lniany, sojowy i rzepakowy. DHA i EPA znajdują się w rybach i innych owocach morza.

Ludzki organizm nie potrafi wytworzyć ALA, w związku z tym musimy go przyjmować z pokarmem. Cześć kwasu alfa-linolenowego zostaje w organizmie przekształcona w EPA i DHA. Jednak ilość ta jest niewystarczająca i należy uzupełniać te kwasy poprzez pożywienie lub suplementy diety.

Omega-3 są budulcem błon komórkowych. Poziom DHA jest szczególnie wysoki w komórkach siatkówki (oka), mózgu i spermy. Omega-3 dostarczają również kalorii, aby zapewnić organizmowi energię i pełnią wiele funkcji w sercu, naczyniach krwionośnych, płucach, układzie odpornościowym i układzie endokrynnym

Filtruj

Produkty

Poradniki