Witamina A+E – na co pomaga?
Witamina A oraz E są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego nie można przesadzać z ich suplementacją. Ich niedobór, jak i nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia. Na początku dowiemy się, do czego tak naprawdę są nam potrzebne te witaminy.
Na co pomaga witamina A?
Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Niedobór witaminy A może doprowadzić do kseroftalmii. Jest to choroba polegająca na wysychaniu oka, więc można by powiedzieć, że jest zbliżona do zespołu suchego oka, jednak w rzeczywistości jest jeszcze bardziej niebezpieczna, bo wysychaniu może ulegać całe oko (a nie tylko zewnętrzne części). Dodatkowo pojawia się zmętnienie oka i może dojść do infekcji, nawet z pojawieniem się owrzodzeń, co w efekcie może prowadzić do uszkodzenia narządu wzroku [1,2].
Niedobór witaminy A zaburza przemiany biochemiczne w oku i może prowadzić do pogorszenia nocnego widzenia, tzw. kurzej ślepoty [3].
Witamina A odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu skóry. Stosuje się ją do leczenia ran przewlekłych, jak i ostrych. W aptekach można znaleźć maści z dużą zawartością witaminy A polecane, np. na otarcia lub wysuszoną skórę. Badania dowodzą, że miejscowe, jak i ogólne stosowanie witaminy A przyspiesza procesy regeneracji naskórka [4].
Witamina A odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, rozwój kości, powstawanie czerwonych krwinek i ogólne działanie organizmu. Ze względu na swoje szerokie zastosowanie jej niedobory są niebezpieczne u kobiet w ciąży oraz noworodków. Co prawda w naszym regionie nie występują niedobory witaminy A i rutynowe podawanie witaminy A tym osobom nie jest zalecane, jednak w rejonach, takich jak np. Afryka czy Azja istnieją takie rekomendacje [1,5].
Na co pomaga witamina E?
Witamina E jest uznawana jako antyoksydant. Z tego powodu jest niezbędna w naszym organizmie. Co prawda, jeśli stosuje się normalną dietę i nie ma problemów z zaburzeniami odżywiania lub trawieniem tłuszczów, to niedobory witaminy E są bardzo rzadkie.
Witamina E jest niezbędna do prawidłowego działania układu odpornościowego. Wspiera procesy antyzapalne i przeciwdziała nadmiernej agregacji płytek krwi. Jej niedobory mogą prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, np. zakrzepów [6].
Niedobory witaminy E mogą również powodować zwyrodnienie plamki żółtej i problemy z widzeniem [6].
Jakie są naturalne źródła witaminy A i E?
Jeśli chodzi o podaż witaminy A+E z diety to włączenie produktów ze sporą ilością tych witamin jest bezpieczne dla zdrowia. Ciężko przedawkować te witaminy, stosując bogatą i zróżnicowaną dietę. Należy jedynie unikać nadmiernego spożywania wątróbki, gdyż zawiera ona bardzo duże ilości witaminy A.
Które produkty żywnościowe zawierają najwięcej witaminy A i E? Poniżej przedstawiamy listę produktów żywnościowych o dużej zawartości witamin:
- Witamina A:
- Wątroba wołowa.
- Słodkie ziemniaki.
- Szpinak.
- Marchew.
- Śledź.
- Ser ricotta.
- Mleko.
- Jajko.
- Brokuły.
- Tuńczyk.
- Witamina E:
- Oleje roślinne, np. z kiełków pszenicy, sojowy, słonecznikowy, z krokosza barwierskiego.
- Pestki słonecznika.
- Orzechy laskowe.
- Migdały.
- Masło orzechowe.
- Orzechy ziemne [6,7].
Witamina A+E – jaka najlepsza?
Jaka jest najlepsza witamina A+E? Pacjenci najczęściej wybierają suplement Olimp Gold-Vit A+E. Witamina A to popularne określenie całej grupy rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów, głównie retinolu i estrów retinylu. W organizmie różne bioaktywne formy retinolu i karotenoidów przechodzą w formę retinolu. Z tego względu często zapotrzebowanie na witaminę A określa się w równoważnikach retinolu, co przedstawia się następująco:
- 1 µg równoważnika retinolu (RAE) = 1 µg czystego retinolu = 2 µg beta-karotenu z suplementów diety = 12 µg beta-karotenu z pożywienia = 24 µg alfa-karotenu z pożywienia [7].
Natomiast w suplementach diety i lekach witamina A występuje w jednostkach międzynarodowych (IU, j.m.) i przelicznik wygląda wtedy tak:
- 1 IU retinolu = 0,3 µg RAE.
- 1 IU beta-karotenu z suplementów diety = 0,3 µg RAE.
- 1 IU beta-karotenu z diety = 0,05 µg RAE.
- 1 IU alfa-karotenu z diety = 0,025 µg RAE [7].
Witamina E podobnie jak A występuje w różnych formach, ale dla nas najważniejszy jest alfa-tokoferol. Przelicznik prezentuje się tak jak poniżej:
- 1 mg ekwiwalentu alfa-tokoferolu = 1,49 IU naturalnej lub 2,22 syntetycznej formy witaminy E [6].
Jak bezpiecznie stosować witaminę A+E?
Przed rozpoczęciem suplementacji witaminami A+E najrozsądniej byłoby wykonać oznaczenie poziomu tych witamin w surowicy krwi. Wtedy najprościej jest określić niezbędną dzienną dawkę witamin i czas terapii. Jednak oznaczenie witaminy A+E nie jest rutynowym badaniem, dlatego sporo osób decyduje się przyjmować suplementy i leki z witaminami A+E codziennie.
Oto wskazówki dotyczące bezpiecznego stosowania witaminy A+E:
- Przestrzegaj zaleconej dawki: Ważne jest, aby stosować zalecaną dawkę witaminy A+E, która jest podana na opakowaniu suplementu lub zgodnie z zaleceniami profesjonalisty medycznego. Nadmiar witaminy A+E może prowadzić do problemów zdrowotnych.
- Zróżnicuj źródła: Zamiast polegać tylko na suplementach, postaraj się uzyskać witaminę A+E ze zrównoważonej diety, która obejmuje różne źródła pożywienia. Warzywa, owoce, orzechy i nasiona mogą naturalnie dostarczać te witaminy.
- Skonsultuj się z profesjonalistą medycznym: Jeśli masz jakieś choroby przewlekłe lub jesteś w ciąży lub karmisz piersią, najlepiej skonsultować się z profesjonalistą medycznym przed rozpoczęciem nowego reżimu suplementów.
- Zwróć uwagę na możliwe interakcje: Suplementy z witaminą A+E mogą oddziaływać z niektórymi lekami, takimi jak leki przeciwkrzepliwe lub retinoidy. Dlatego istotne jest poinformowanie profesjonalisty medycznego o wszystkich lekach i suplementach, które przyjmujesz.
- Obserwuj ewentualne działania niepożądane: Chociaż witamina A+E jest ogólnie uważana za bezpieczną, gdy jest stosowana zgodnie z zaleceniami, ważne jest monitorowanie organizmu pod kątem ewentualnych nietypowych objawów lub skutków ubocznych. Jeśli wystąpią jakiekolwiek działania niepożądane, należy przerwać stosowanie i skonsultować się z profesjonalistą medycznym.
Witamina A+E w tabletkach i kapsułkach
Najprostszą formą suplementacji witaminy A+E będzie stosowanie preparatów z apteki. Poniżej przedstawiamy wybrane produkty, które zawierają witaminę A+E.
Tabela 1. Wybrane preparaty z witaminą A+E.
Nazwa handlowa | Postać farmaceutyczna | Ilość | Zawartość witaminy A* | Zawartość witaminy E* |
Tokovit A+E natural | Kapsułki | 30 | 750 µg | 47 mg |
Naturell beta-karoten + E | Tabletki | 60 | 1000 µg | 10 mg |
Vitaminum A+E Medana | Kapsułki | 20 lub 40 | 2500 j.m | 200 mg |
Olimp Gold-Vit A+E | 30 | 800 µg | 12 mg | |
A+E Vitum | 70 mg | |||
Capivit A+E forte system | 750 µg | 20 mg | ||
Vitaminum A+E Hasco | 10 mg |
* W 1 kapsułce lub tabletce.
Jak długo stosować witaminę A+E?
Jak stosować witaminę A+E? Jeśli lekarz nie zaleci inaczej, to standardowo przyjmuje się 1 tabletkę lub kapsułkę na dobę w trakcie lub po posiłku. Natomiast jak długo stosować witaminę A+E? Najbezpieczniej aż do znormalizowania niedoborów. Po pewnym okresie suplementacji, np. 1 miesiąc, warto zrobić badania kontrolne, aby poznać poziom witamin w organizmie.
Pomocne w ustaleniu czasu stosowania witaminy A+E będą poziomy zalecanego dziennego spożycia, które prezentują poniższe tabele.
Tabela 2. Zalecane dzienne spożycie witaminy A (określane jako µg RAE) [7].
Wiek | Płeć | |
Mężczyzna | Kobieta | |
Od urodzenia do 6. miesiąca | 400 | |
7. miesiąc do 1. roku życia | 500 | |
1 do 3 lat | 300 | |
4 do 8 lat | 400 | |
9 do 13 lat | 600 | |
14 do 18 lat | 900 | 700 |
19 do 50 lat | ||
Powyżej 51. roku życia |
Tabela 3. Zalecane dzienne spożycie witaminy E (określane jako mg alfa-tokoferolu) [6].
Wiek | Płeć | |
Mężczyzna | Kobieta | |
Od urodzenia do 6. miesiąca | 4 | |
7. miesiąc do 1. roku życia | 5 | |
1 do 3 lat | 6 | |
4 do 8 lat | 7 | |
9 do 13 lat | 11 | |
Od 14. roku życia | 15 |
Dlaczego warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji?
Warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji witaminą A i E z kilku powodów. Przede wszystkim, zbyt duża ilość tych witamin może być szkodliwa dla organizmu. Witaminy A i E są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, co oznacza, że mogą się one gromadzić w organizmie i prowadzić do toksyczności, jeśli są przyjmowane w nadmiarze przez dłuższy okres czasu. Ponadto, pewne schorzenia medyczne i przyjmowane leki mogą zwiększać ryzyko toksyczności związaną z suplementacją witaminami A i E. Lekarz będzie w stanie ocenić zapotrzebowanie danej osoby na te witaminy oraz określić bezpieczne i właściwe dawkowanie [12].
Jakie mogą być skutki przedawkowania witaminy A?
Nadmiar witaminy A może prowadzić do szeregu negatywnych skutków dla zdrowia. Niektóre z potencjalnych skutków nadmiaru witaminy A to:
- Toksyczność: Długotrwały nadmiar witaminy A może prowadzić do toksyczności organizmu, zwanej hipowitaminozą A. Może ona objawiać się osłabieniem, bólami głowy, nudnościami, wymiotami, suchością skóry, zmianami w zachowaniu, problemy ze wzrokiem, a nawet uszkodzeniem narządów.
- Problemy ze skórą: Nadmiar witaminy A może powodować łuszczenie i suchość skóry, a także zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku.
- Problemy z układem kostnym: Nadmiar witaminy A może wpływać na odbieranie wapnia przez kości, co może prowadzić do osteoporozy i zwiększonego ryzyka złamań.
- Wzrost wątroby: Przedawkowanie witaminy A może prowadzić do powiększenia wątroby, co nazywane jest hepatomegalią.
- Wpływ na ciążę: Nadmiar witaminy A w ciąży może być szkodliwy dla płodu i prowadzić do wad wrodzonych [8,9].
Jakie mogą być skutki przedawkowania witaminy E?
Przedawkowanie witaminy E może mieć następujące skutki:
- Zaburzenia krzepliwości krwi: Nadmiar witaminy E może prowadzić do nadmiernego rozrzedzenia krwi, co może zwiększać ryzyko krwawień i powodować trudności w krzepnięciu krwi.
- Zaburzenia układu pokarmowego: Przedawkowanie witaminy E może powodować bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunkę.
- Pogorszenie czynności tarczycy: Nadmiar witaminy E może wpływać na czynność tarczycy, co może prowadzić do nieprawidłowości hormonalnych i innych problemów zdrowotnych.
- Bóle głowy i kołatanie serca: Przedawkowanie witaminy E może powodować bóle głowy, zawroty głowy oraz kołatanie serca.
- Osłabienie mięśni: W niektórych przypadkach nadmiar witaminy E może powodować osłabienie mięśni.
- Uczucie zmęczenia: Przedawkowanie witaminy E może prowadzić do uczucia zmęczenia i ogólnego osłabienia [10,11].