Przeciwwskazania
Ostryż plamisty to składnik wielu leków, ale nie każdy może go bezpiecznie stosować Jeżeli ktoś ma problemy z wątrobą lub jest w ciąży, powinien unikać leków z ostryżem plamistym. Ten składnik może też źle wpływać na dzieci i osoby, które regularnie piją alkohol. Jeśli ktoś bierze leki na depresję, też powinien być ostrożny, bo ostryż plamisty może kolidować z niektórymi z tych leków.
Działania niepożądane
Ostryż plamisty to roślina, która przy nadmiernym spożyciu może powodować nieprzyjemne objawy. Może to być mdłość, problemy z trawieniem, ból brzucha, biegunka, a nawet wymioty. W skrajnych przypadkach może dojść do utraty przytomności. Pamiętaj, aby zawsze konsultować spożycie jakichkolwiek ziół z lekarzem lub farmaceutą.
Surowiec zielarski
czerwona jagoda, korzeń, liście, kwiaty, nasiona
Skład chemiczny
Ostryż plamisty jest bogaty w olejki eteryczne, które mają silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Należą do nich m.in. β-asarone, γ-asarone i eugenol. Roślina zawiera również seskwiterpeny, które wykazują działanie przeciwgrzybicze. Dodatkowo ostryż plamisty jest źródłem flawonoidów, związków o potwierdzonym działaniu przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym.
Działanie
Ostryż plamisty przede wszystkim poprawia krążenie krwi, zwłaszcza w małych naczyniach, dzięki czemu nasze narządy i tkanki są lepiej zaopatrzone w tlen i inne potrzebne substancje. Dodatkowo ostryż plamisty działa przeciwzapalnie, łagodząc stany zapalne w organizmie.
Zastosowanie
Ostryż plamisty, znany też jako kurkuma, stosuje się w lekach przede wszystkim dla poprawy trawienia. Pomaga on w schorzeniach żołądka, w tym w niestrawności i wzdęciach. Dodatkowo, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Może też wspomagać leczenie chorób wątroby. Pamiętaj, że każdy lek należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza.
Najważniejsze interakcje z lekami
Ostryż plamisty może wpływać na działanie niektórych leków, co może być niebezpieczne. Osoby, które przyjmują jakiekolwiek leki na obniżenie ciśnienia krwi, powinny unikać go, ponieważ może to spowodować nadmierne obniżenie ciśnienia. To samo dotyczy osób przyjmujących leki na cukrzycę, ponieważ ostryż może spowodować zbyt duże obniżenie poziomu cukru we krwi.