Przepisy na domowy syrop z cebuli
Syrop z cebuli to jeden z leków, którego zrobienie nie sprawi nikomu żadnego problemu. Poniżej dwie wersje syropu, które możesz przygotować samodzielnie w domu.
Przepis I
- Cebulę (rodzaj dowolny) należy pokroić w plastry lub kostkę.
- Wyparzyć słoik.
- Ułożyć na dnie pierwszą warstwę cebuli.
- Zasypać cukrem (rodzaj dowolny).
- Ułożyć drugą i kolejne warstwy cebuli, zasypując za każdym razem cukrem.
- Odstawić na 24 godz. w zamkniętym naczyniu do momentu, aż puści sok.
- Włożyć do lodówki na następne 24 godz.
- Odsączyć powstały syrop od kawałków cebuli.
- Przechowywać w lodówce do ok. 7 dni.
Przepis II — syrop z cebuli z dodatkami
- Dowolną ilość cebuli, kilka ząbków czosnku, kawałek obranego imbiru oraz obraną ze skórki cytrynę pokroić w plastry lub kostkę.
- Przygotować cukier, miód lub ksylitol.
- Wyparzyć słoik.
- Ułożyć na dnie pierwszą warstwę cebuli, 2-3 ząbki czosnku i 2-3 cienkie plastry imbiru oraz 2 plastry cytryny.
- Posypać cukrem, ksylitolem lub polać miodem.
- Czynność powtarzać do momentu, aż wszystkie składniki znajdą się w słoiku.
- Ostatnią warstwą powinien być cukier, miód lub ksylitol.
- Pozostawić w zamkniętym naczyniu do 24 godzin.
- Przecedzić i wstawić do lodówki na ok. 7 dni.
Jak dawkować syrop z cebuli?
Zwykle stosuje się 1-3 łyżeczek syropu dziennie u dzieci i 3-6 łyżeczek również w dawkach podzielonych u dorosłych.
Syrop z cebuli, szczególnie przygotowany wg sposobu I, nie należy do smacznych. Tak przygotowane syropy można jednak w dowolny sposób modyfikować. Smak poprawimy, dodając szczyptę cynamonu, kilka goździków czy ziół, np.: tymianek, rozmaryn, czy szałwia. Można również dodać gotowy syrop np. klonowy.
Dzięki swojej skuteczności syrop z cebuli zdobył popularność już wieki temu. Silne działanie zawdzięcza olejkowi eterycznemu, który zawiera 0,3-0,5% związków siarki, glikozydy flawonoidowe, aminokwasy, cukry i pektyny. Obecne są również witaminy: C, B1, B2 i sole mineralne, głównie: Ca, K oraz Mg, P, Fe, J, Si, Na. Zawiera też kwas pantotenowy, nikotynowy oraz karoten [1,2].
Tak bogaty skład sprawia, że cebula ma szerokie zastosowanie. Dzięki właściwościom bakteriobójczym można ją stosować w zakażeniach bakteryjnych jamy ustnej i przewodu pokarmowego. Jony Ca i K, mają właściwości alkalizujące. Cebula działa też moczopędnie, przeciwmiażdżycowo i hamuje przerost prostaty. Obniża poziom cukru i ciśnienie, a także hamuje agregację płytek krwi [1,3].
To nie koniec dobroczynnych dla organizmu właściwości syropu z cebuli. Środek ten hamuje też suchy, męczący kaszel. Stosuje się go z powodzeniem nie tylko w okresie przeziębień, ale również jako środek pomocniczy hamujący kaszel towarzyszący astmie oskrzelowej [3].
Cebula dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym, bakteriostatycznym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, ma zastosowanie w preparatach działających na skórę. Regeneruje uszkodzony różnymi czynnikami naskórek. Pomaga w gojeniu ran i działa zmiękczająco na blizny pooperacyjne.
Na rynku aptecznym jest wiele syropów na kaszel. Syrop z cebuli zrobiony samodzielnie, będzie działał tak samo skutecznie, jak ten kupiony w aptece.