Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Alergia pokarmowa — narastający problem przyszłych pokoleń? | leki.pl
, , ,

Czym jest alergia pokarmowa?

SPIS TREŚCI

    Alergia pokarmowa — narastający problem przyszłych pokoleń?

    Alergia pokarmowa to problem, z którym boryka się coraz szersze grono pacjentów. Dotyczy ona głównie społeczeństw, zamieszkujących kraje wysoko rozwinięte. Chociaż postęp dzisiejszej medycyny jest imponujący, to wciąż nie mamy odpowiedniej i całkowicie skutecznej recepty na alergie pokarmowe. Jak można zatem łagodzić jej objawy?

    Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na kontakt z alergenem znajdującym się w żywności. Charakteryzuje ją zespół powtarzalnych objawów u pacjentów podatnych na dany składnik pożywienia. Ten sam składnik u osób zdrowych jest całkowicie tolerowany i nie powoduje żadnych przykrych symptomów. Za wystąpienie reakcji alergicznej odpowiedzialne są przeciwciała IgE, które są skierowane przeciwko konkretnemu alergenowi. Ich zadaniem jest unieszkodliwienie go i usunięcie z organizmu [1,2].

    Garść statystyk

    Alergia pokarmowa to termin często mylony z nietolerancją pokarmową. Nie są to jednak swoje synonimy i nie można stosować ich zamiennie. U podstaw tych dwóch zjawisk leżą zupełnie odmienne zjawiska. Alergia pokarmowa to stan chorobowy, za który odpowiada aktywność układu immunologicznego. Alergen jest rozpoznawany przez układ odpornościowy jako „obcy”, a nasz organizm skutecznie próbuje się go pozbyć, wyzwalając tym samym szereg symptomów alergicznych. Nietolerancja pokarmowa nie ma podłoża immunologicznego. Zazwyczaj wynika z „niedoskonałości” naszego układu pokarmowego, np. z niedoboru wyspecjalizowanych enzymów, trawiących dany składnik pożywienia (np. nietolerancja laktozy i niedobór enzymu — laktazy) (czytaj także: Nietolerancja laktozy — jak żyć z tą dolegliwością?).

    O ile nietolerancja jest faktycznie bardzo powszechna, o tyle alergia już mniej. Chociaż około 30% populacji przypisuje sobie różnego rodzaju nadwrażliwości, to zdiagnozowaną alergię pokarmową posiada 4-8% dzieci i 2-4% dorosłych. Alergia pokarmowa jest chorobą o podłożu dziedzicznym. Pojawienie się jej u dziecka, najczęściej jest zapowiedzią rozwoju alergicznego nieżytu nosa oraz astmy oskrzelowej w późniejszym okresie życia [1].

    Alergia pokarmowa — co nas uczula?

    Natychmiastowa reakcja alergiczna jest zazwyczaj związana z uczuleniem na grupę tzw. najczęstszych alergenów. Niemniej, zdarzają się sytuacje, gdy objawy alergii pojawiają się również po pokarmach spoza tej listy (Czytaj także: Leki na alergie – podział i przegląd leków przeciwhistaminowych).

    Alergenami, które najczęściej uczulają dzieci, są:

    • mleko krowie,
    • jaja.

    Co ważne, liczba uczulających pokarmów zmniejsza się wraz z wiekiem dziecka, a łagodzenie objawów alergii pokarmowej następuje po wyeliminowaniu z codziennego menu uczulającego pokarmu (np. nabiału) [1,2].

    Z kolei u dorosłych najczęstsze alergeny to:

    • owoce morza i ryby,
    • orzechy,
    • seler,
    • pomidor,
    • zboża,
    • soja,
    • cytrusy.

    Chorzy muszą dokładnie czytać etykiety i składy kupowanych produktów, a w restauracjach i stołówkach pytać o szczegółową recepturę. Nie zdajemy sobie sprawy, w ilu produktach na rynku znajduje się, tak często uczulające, mleko czy śladowe ilości orzechów. Ich spożycie przez osobę cierpiącą na alergię pokarmową, może być opłakane w skutkach [1].

    Jakie są objawy alergii pokarmowej? 

    Zjedzenie pokarmu, zawierającego alergen, nie powoduje żadnych przykrych dolegliwości u osoby zdrowej. Natomiast chorzy, cierpiący na alergię pokarmową mogą uskarżać się na:

    Każdy pacjent może indywidualnie reagować na ten sam alergen. U jednego wywoła on wyłącznie biegunkę, zaś u drugiego będą dominowały objawy skórne. Nie ma żadnego „klucza” do przewidzenia, jakie symptomy chorobowe wywoła dany alergen [1,2].

    Alergia pokarmowa: jakie badania warto wykonać?

    Częste dolegliwości żołądkowe mogą być związane z występowaniem alergii pokarmowej. Warto udać się do lekarza alergologa, który wykona odpowiednie testy. W jego obecności ze względu na możliwość wystąpienia gwałtownych reakcji mogą być przeprowadzone testy skórne, w których alergeny są nakładane na skórę, w następnie wykonywane jest nacięcie. Wystąpienie mocnego zaczerwienienia i obrzęku może świadczyć o alergii. 

    Inną metodą jest diagnostyka w kierunku poszukiwania przeciwciał przeciwko odpowiednim alergenom we krwi. Pakiet diagnostyczny dobiera się na podstawie wywiadu z pacjentem, lub na jego życzenie można rozszerzyć diagnostykę i sprawdzić możliwie jak najwięcej przeciwciał skierowanych przeciwko różnego rodzaju produktom spożywczym [4]. 

    Jak wygląda alergia pokarmowa u niemowląt?

    Alergie pokarmowe znacznie częściej występują u niemowląt niż u starszych dzieci i dorosłych. To właśnie w okresie niemowlęcym następuje rozszerzenie diety u najmłodszych, a reakcje organizmu mogą być gwałtowne. Najczęściej występującą alergią pokarmową jest alergia na białka mleka krowiego i jaja kurze. U niemowląt występują objawy typowe dla alergii takie jak dolegliwości żołądkowe, czy wysypka. Może też dojść do pojawienia się zapalenia jelita grubego i cienkiego. Wtedy zwykle dostrzegamy krew w stolcu, wymioty, nieprawidłowy przyrost masy ciała. 

    Po wykluczeniu alergenów z diety objawy ustępują [5].

    Alergia pokarmowa — czy da się ją wyleczyć?

    Specjaliści oszacowują, że niespełna 30% chorych „wyzbywa się” alergii pokarmowej w ciągu 1-2 lat. Nie dzieje się to jednak samoistnie. Konieczne jest odstawienie wszelkich uczulających pokarmów — nie można zatem mówić o „wyleczeniu” alergii, a wyłącznie o jej wyciszeniu. Alergia pokarmowa na białko mleka krowiego zanika u niemal 85% dzieci przed ukończeniem 3. roku życia. Tymczasem alergia na orzechy arachidowe w 80% z czasem w ogóle nie mija. Nie ma na to jednej skutecznej recepty. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej, należy unikać alergenu do końca życia [1,3].

    Przed alergią pokarmową nie da się uchronić. Jest to choroba o podłożu dziedzicznym, na której pojawienie się nie mamy wpływu. Jedynym rozwiązaniem, ułatwiającym funkcjonowanie z tym schorzeniem, jest unikanie ekspozycji na alergen, co w tym przypadku oznacza wyeliminowanie z diety określonych, uczulających składników.

    Bibliografia

    1. https://www.mp.pl/pacjent/alergie/chorobyalergiczne/choroby/57574,alergia-pokarmowa
    2. T. Czarnecki, Z. Targoński, Alergeny i alergie pokarmowe, Żywność 2002,1(30):19-33.
    3. N. Ukleja-Sokołowska, Z. Bartuzi, Alergia pokarmowa — sytuacja społeczna i prawna, Alergia Astma Immunologia 2015,20(2):88-93.
    4. I. Butrym, S. Płaczkowska, L. Pawlik-Sobecka, S. Smolińska, Podstawowe testy wykorzystywane w diagnostyce alergii IgE-zależnej i alergii kontaktowej, Diagnostyka Laboratoryjna, 2017, 53(3), 169-174
    5. Agnieszka Krauze. Alergia pokarmowa. Forum Pediatrii Praktycznej. 1 czerwca 2018.

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    • Alergia

      Alergia jest chorobą układu odpornościowego, która powoduje nadwrażliwość na określone substancje zwane alergenami. Objawy alergii mogą obejmować kichanie, swędzenie, łzawienie oczu, wysypki skórne, trudności w oddychaniu i w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , , , .