Dostępne postaci leku
Chlorek magnezu dostępny jest w postaci:
- tabletek doustnych;
- roztworów do infuzji;
- proszku do kąpieli.
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem to stosowania chlorku magnezu:
- nadwrażliwość na chlorek magnezu;
- podwyższone stężenie magnezu w surowicy krwi (hipermagnezemia);
- znaczne niedociśnienie tętnicze;
- zaburzenia przewodnictwa mięśnia sercowego;
- niewydolność nerek;
- jednoczesne stosowanie lewodopy.
Przedawkowanie
Przedawkowanie doustnych preparatów magnezu nie powoduje reakcji toksycznych u pacjentów z prawidłową czynnością nerek.
U pacjentów z niewydolnością nerek może wystąpić zatrucie magnezem.
Działanie toksyczne zależy od stężenia magnezu we krwi i może wywołać następujące objawy:
-zmniejszenie ciśnienia krwi;
-nudności, wymioty;
-depresja ośrodkowego układu nerwowego, upośledzenie odruchów;
-zaburzenia elektrokardiogramu;
-początkowa depresja ośrodka oddechowego, śpiączka, zatrzymanie akcji serca, porażenie układu oddechowego;
-zespół bezmoczu.
Środki ostrożności
Związki magnezu,w tym chlorek magnezu, mogą działać przeczyszczająco. Biegunka związana z długotrwałym stosowaniem produktów magnezowych może doprowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej.
Podawanie magnezu pacjentom z niewydolnością nerek może doprowadzić do rozwoju hipermagnezemii i zatrucia magnezem.
Rola w organizmie człowieka
Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Wspiera on układ nerwowy i mięśniowy, reguluje rytm serca oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Dodatkowo, magnez może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi oraz wpływać na metabolizm. Niedobór magnezu może prowadzić do różnych zaburzeń zdrowotnych, takich jak osłabienie, zmęczenie, bóle mięśni, a nawet problemy z sercem. Z tego powodu, ważne jest dbanie o odpowiedni poziom magnezu w diecie poprzez spożywanie magnezowo-bogatych pokarmów lub suplementację.
Objawy niedoboru
Niedobór magnezu może objawiać się różnymi dolegliwościami, takimi jak bóle głowy, osłabienie mięśni, drżenie rąk, a także problemy z trawieniem. Osoby z niedoborem magnezu mogą również odczuwać zmęczenie, problemy z zasypianiem, a nawet lęki i depresję.
Źródła pokarmowe
Magnez występuje w różnych produktach spożywczych, takich jak: szpinak, jarmuż, orzechy nerkowca, migdały, nasiona dyni, fasola, soczewica, awokado, banany, ciemna czekolada oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym ryż brązowy, płatki owsiane i pełnoziarnisty chleb. Produkty te mogą stanowić dobry źródło magnezu w diecie i pomóc w zaspokojeniu dziennej potrzeby organizmu w tym pierwiastku.