Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ninja-forms domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the loos-ssp domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client0/web9/web/wp-includes/functions.php on line 6114
Kwasy omega-3 nie zmniejszają ryzyka sercowo-naczyniowego? | leki.pl
,

Kwasy omega-3 nie zmniejszają ryzyka sercowo-naczyniowego?

SPIS TREŚCI

    Jak podaje JAMA Cardiology, popularny kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) należące do grupy kwasów omega-3 nie zmniejszają ryzyka sercowo-naczyniowego u osób z podwyższonym poziomem triglicerydów.

    Kwasy omega-3, a najnowsze doniesienia

    16 maja ukazała się analiza, której celem było określenie związku między poziomami EPA i DHA w osoczu a efektami sercowo-naczyniowymi w badaniu kwasów tłuszczowych omega-3 w porównaniu z placebo. Według przeprowadzonych badań okazało się, że wysoki poziom tych kwasów nie przynosi korzyści pacjentom ze znacznym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

    Czytaj również: Kwasy Omega-3 i wpływ na zdrowie psychiczne

    Informacje o badaczach i metodyka

    Steven E. Nissen z Cleveland Clinic i współpracownicy przeprowadzili badania na 13 078 pacjentach z podwyższonym poziomem triglicerydów. Ponadto, z niskim poziomem lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), obciążonych ryzykiem sercowo-naczyniowym. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do przyjmowania codziennie 4g kwasów omega-3 lub placebo, którym był olej kukurydziany. Poziomy EPA i DHA w osoczu były oceniane na początku badania i po 12 miesiącach. Miarą wyniku był współczynnik ryzyka, skorygowany o charakterystykę wyjściową, dla pacjentów leczonych kwasami omega-3 w porównaniu z olejem kukurydzianym dla górnego tercyla osiągniętych poziomów EPA i DHA w osoczu.

    Czytaj również: Tran i olej z wątroby rekina — wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć!

    Wyniki

    W oświadczeniu Nissen podał, iż przeprowadzona analiza nie wykazuje żadnych dowodów na to, że wysoki poziom EPA i DHA przynoszą korzyści sercowo-naczyniowe. Wcześniejsze badania wykazywały, że suplementacja oleju rybiego bogatego w kwasy DHA i EPA pomaga obniżyć wysoki poziom triglicerydów. „Jednak, w oparciu o obecne dowody nie ma zmniejszenia ogólnego ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów”- dodał.

    Źródło: https://www.drugs.com/news/acc-fish-oil-does-not-improve-outcomes-those-cv-risk-97940.html [dostęp: 06.06.2021]

    Bibliografia

    Omawiane substancje

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych substancji.

    Omawiane schorzenia

    W tym poradniku nie omawiamy konkretnych schorzeń.

    Więcej poradników

    Wyświetlane poradniki pochodzą z kategorii czytanego artykułu: , .